Здравословни съвети при тичане в горещо време

Любопитно 04.07.2020 12:25 Снимка: ДНЕС+

Здравословни съвети при тичане в горещо време

Ако тичането и джогингът са предпочитаните от вас тренировки за отслабване и поддържане на добрата форма, лятната жега вероятно е проблем, пред който сте изправени. Тичането е интензивна форма на кардио тренировка, която изисква издръжливост и усилия. Горещините могат да направят тази тренировка изключително трудна, а и опасна, ако не се изпълнява правилно.

Ето няколко съвета за тичането през лятото, които ще ви помогнат да правите любимия си джогинг безопасно в горещините.

Намерете подходящата температура за вас

Всеки човек има различна поносимост към жегата. Ако за вас е изтощителна и непоносима, тренирайте много рано сутрин, за предпочитане преди изгрев. Тогава цялата топлина, натрупана през горещия ден, вече е изчезнала. Въздухът е свеж и хладен, което ще ви помогне да изпълните цялата си тренировка без допълнителни затруднения. Ако ви прималее по време на тичане и започнете да се чувствате замаяни, вероятността да е от високата температура, прегряване и дехидратация, е голяма. Затова е препоръчително да тренирате рано сутрин.

Не се притеснявайте за темпото

Свикнали сте да тичате с определено темпо и през лятото ви е трудно да го достигнете заради жегата. Изморявате се по-лесно и дишането ви се затруднява въпреки добрата ви подготовка. Това е нормално и не трябва да насилвате тялото си. В горещите летни дни можете спокойно да намалите темпото, слушайки тялото си. Така ще се предпазите от опасно прегряване, колапс, здравословни проблеми заради претоварване. Важно е да не се опитвате да надвиете тялото си въпреки неговите сигнали. Увеличаването на усилията не води до по-добри резултати, а до проблеми.

Пийте много вода през целия ден

През лятото добрата хидратация е от решаващо значение. Тя е дори още по-важна, когато тичате редовно, което предполага по-интензивна загуба на течности. Затова не забравяйте да пиете вода през целия ден, не само по време на джогинга. Добрата хидратация е целодневен процес, който изисква постоянство.

Не пропускайте загрявката

Не се заблуждавайте от името – загрявката не се прави само когато е студено, за да загреете мускулите си. Тя е нужна и през лятото, защото насърчава притока на кръв до всички органи, системи и крайници. Загрявката осигурява повече енергия, предотвратява наранявания и травми, и подобрява резултатите и издръжливостта./az-jenata.bg

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987