Защо вече никой не гледа церемонията на "Оскари"-те?

Любопитно 23.03.2024 15:21 Снимка: ДНЕС+

Защо вече никой не гледа церемонията на "Оскари"-те?

През тази година близо 19 млн. и половина души са избрали да гледат церемонията

Наградите "Оскар" са в епична битка за връщане на намалялата си аудитория пред екрана.

Но колко малка всъщност е тя?

През тази година близо 19 млн. и половина души са избрали да гледат кои филми и актьори ще бъдат отличени със златната статуетка. Това е увеличение с четири процента спрямо миналата година и връх на зрителския интерес за последните четири години. В същото време числата са красноречиви - засега рекордът от 1998 г. година и неговите над 57 млн. души е недостижим.

През 1998 г. обаче телевизията не е това, което е днес. Един от най-харесваните сериали на всички времена - култовият "Приятели", се излъчва от четири години, но независимо от космическите хонорари на актьорите, проектът на телевизия Ен Би Си е изцяло във формат ситуационна комедия без външни снимки. През същата година започва излъчването на "Сексът и градът" - сериал, който променя изцяло статута не само на Ейч Би О, но и цялостната бизнес философия на телевизията.

За да бъде успешна една продукция, тя трябва да се превърне във франчайз. А ако не се превърне, трябва да има потенциала да разказва истории не по-малко разтърсващо от филмите на големия екран. "Игра на тронове" (2011-2019) и "Чернобил (2019) доказват, че независимо дали става въпрос за няколкогодишен проект, или за минисериал, зрителите, независимо от вкусовете си, вече могат да получават достъчно качествено забавление у дома. А това, парадоксално, може да застраши киното.

Снимка: БТА/АП

Стрийминг платформите допълнително "придърпват" зрителите към малкия екран. Все повече зрители гледат филмите на годината у дома си. Този модел на развлечение е твърде различен от практикуваното преди десетилетия заемане на видеокасети или дискове, разпространявани след периода на прожекциите в кинозалите.

През тази година рекордьор по спечелени статуетки стана филмът "Опенхаймер" - стойностна продукция с блестящи актьори и това до голяма степен бе определено като "ракета носител" на цялата церемония. Американската академия за кинематографичо изкуство и наука сякаш е научила урока си от времето на някои спорни решения. Или пък не.

Снимка: БТА

Наградите "Оскар" си остават професионални отличия. Тазгодишното решение с петима презентиращи дадена номинация не беше най-интригуващият елемент от вечерта и наложи съкращаване на цялата церемония. За номинираните кинодейци номинациите и наградите обаче имат изключително професионално значение и послание - и демонстрацията на това значение невинаги е атрактивно за зрителя, който така или иначе разполага с твърде много алтернативи.

Разбира се, церемонията по връчването на наградите "Оскар" винаги ще има своята публика. Но значението на бляскавото шоу днес е различно. И любовта към шоуто е различна.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194