Защо ухапването от комар сърби по различен начин при всеки от нас?

Любопитно 13.05.2022 17:28 Снимка: ДНЕС+

Защо ухапването от комар сърби по различен начин при всеки от нас?

Ухапванията от комар засягат всеки човек по различен начин. Някои хора, непосредствено след ухапването започват да изпитват неистов сърбеж, докато други се почесват едва-едва.

А за разликата в степента на сърбене има една проста причина - имунната система. Която е различна при всеки отделен човек, обясняват от Prevention.

Но какво се случва, всъщност, когато комарът ни ухапе? На първо място експертите ентомолози обясняват, че хапят само женските комари. Причината за това е, че те се нуждаят от хранителни вещества, които получават от кръвта на ухапания, за да могат да захранват и развиват яйцата, които снасят.

Снимка 573770

 

Женският комар има пет игловидни структури в устата си. Четири от тях са предназначени да изсмукват кръв, докато последната функционира като помпа за слюнка. Слюнката съдържа, от една страна ензими и антикоагуланти, които улесняват усвояването на кръвта. От друга - анестетични вещества, които пък намаляват болката при ухапване и предотвратяват защитна реакция от страна на гостоприемника.

А подутините, които се получават непосредствено след ухапването от комар са резултат на имунен отговор към слюнката на комарите. Именно този отговор е различен при различните хора. Някои развиват по-значими реакции, имат значително подуване и зачервяване, което може да продължи доста дълго време.

Снимка 573768

 

Има и случаи, макар и редки, на хора, алергични към слюнката на комарите. В резултат на което могат да получат дори животозастрашаваща алергична реакция.

Онези, които изпитват наистина силен сърбеж след ухапването, трябва да знаят, че честото и продължително почесване не е най-добрата идея. Това не само че не би помогнало, а ще влоши още повече нещата. Дори да доведе до потенциална инфекция на кожата.

Затова най-добре е да имаме под ръка антихистамини, които могат да се закупят от аптеката без рецепта. А при по-тежки състояния, е добре да се консултираме с лекар.

Снимка 573769

 

И, разбира се, по възможност, да се опитваме да предотвратим ухапванията. За целта може да прибегнем до някои съвсем прости неща - като да носим светли, свободни дрехи, по възможност с дълги ръкави и крачоли и да използваме репеленти.

Можете да направим и някои елементарни неща в дома и градината. Като да използваме мрежи за комари, да подстригваме ниско тревата и останалата растителност в градината. Също така да изчистим всички потенциални места, в които може да се събере ненужно вода - като кошчета за боклук, гуми и пластмасови басейни.

А и, в крайна сметка, бихме могли да се доверим на съвременните интелигентни системи, които държат досадните комари далеч от нас./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648