Защо символът на медицината е змия, увита около прът

Любопитно 12.07.2023 11:56 Снимка: ДНЕС+

Защо символът на медицината е змия, увита около прът

Всички сме виждали символa на медицината, който украсява болнични заведения и фармацевтични магазини - змии, увити около прът. И може би поне веднъж сме си задавали въпроса защо точно змия и какво е нейното значение. Защото влечугото препраща към не особено приятни асоциации и изглежда по-скоро неподходящо за символ на медицинската професия.

Но емблемата, която датира от древни времена, всъщност има доста интересна история.

Съществуват две версии на символа. Според първия прътът, или по-точно жезълът, известен още като кадуцей, е носен от олимпийския бог Хермес. В гръцката митология Хермес е бил пратеникът на боговете сред хората, което обяснява крилата и водач в подземния свят - което обяснява пък жезъла.

Той е бил и покровител на пътешествениците, което прави връзката му с медицината подходяща, тъй като в миналото лекарите е трябвало да изминават големи разстояния пеш, за да посещават пациентите си.

В една от версиите на мита за Хермес той получава жезъла от Аполон, който е бог на лечението, наред с другите му атрибути. В друга версия той го наследява от Зевс, царя на боговете, преплетен с две бели панделки. По-късно панделките са заменени със змии, тъй като в една от историите се разказва, че Хермес използвал пръта, за да раздели две борещи се змии, които след това се намотават около него и остават там в балансирана хармония.

Жезълът символизира оста на света, по която нагоре-надолу, между небето и земята, се движат боговете посредници. Двете преплетени змии се тълкуват като духа и материята, а крилата - небесните или слънчевите (бели) богове, а змиите - лунните (змиевидни). Топчето на върха на жезъла представлява слънцето, което осветяват земята.

По-ранно изображение на медицинския символ е свързано с жезъла на Асклепий. В него липсват крилата и змията е само една. Син на Аполон и принцесата с човешки произход Корона, Асклепий е гръцкият полубог на медицината. Според митологията той е можел да възстановява напълно здравето на болните и да връща мъртвите към живот.

В един от разказите Зевс убива Асклепий с мълния за това, че е нарушил естествения ред на света, като е съживил мъртвите, а според друга версия го ликвидира като наказание за това, че е приел пари в замяна на възкресенията. След смъртта си Зевс поставил Асклепий сред звездите в съзвездието Офиух (змиеносец).

Гърците смятали змиите за свещени животни и ги използвали в различни лечебни ритуали. Те вярвали, че змийската отрова е лековита, а смяната на кожата им се възприемало като символ на прераждането и обновлението, пише Live Science.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612