Защо Китай може да забрани iPhone

Любопитно 09.09.2023 12:04 Снимка: ДНЕС+

Защо Китай може да забрани iPhone

Доклад на WSJ по-рано тази седмица разкри, че правителството на Китай планира да забрани ползването на iPhone от държавни служители.

По-късно обаче Bloomberg съобщи, че забраната може да се простира и отвъд тази група.

В края на седмицата се появи още една новина и този път тя е доста притеснителна за Аpple, a именно, China Mobile, безжичният оператор в страната, няма да предлага iPhone 15 на своите клиенти.

Снимка 632952

Източник: iStock

Според Марк Гърман от Bloomberg Apple е поставена в позиция на криза само няколко дни преди глобалното пускане на iPhone 15.

Компанията не само трябва да се справя със забраната на iPhone сред китайските държавни служители, но и с конкуренцията от местни марки и "възраждане на китайския национализъм", което кара китайците да избягват чужди устройства.

Това не е първият път, когато продажбите на iPhone в Китай са засегнати от политически проблеми.

През 2019 г. Apple претърпя рязък спад на продажбите на iPhone XR и XS в страната на фона на търговската война между САЩ и Китай.

Снимка 378007

Източник: Apple

Сега обаче говорим за цялата линия iPhone 15 на фона на факта, че Китай е един от най-важните и големи пазари за Аpple.

За момента обаче все още няма сериозни доказателства, че клиентите действително преминават от iPhone към местни смартфони в Китай.

Bloomberg отбелязва, че въпреки споровете между правителствата на САЩ и Китай, азиатската страна няма стимул да забрани iPhone за постоянно в страната, тъй като Apple все още осигурява милиони работни места в страната и това в крайна сметка ще се отрази на местната икономика.

Още по темата

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583