
Любопитно 25.03.2025 18:07 Снимка: ДНЕС+
Защо да не държим отворени консерви в хладилника
Често ни се случва да отворим консерва боб, грах или царевица, да използваме малко количество от нея и останалото да приберем с консервата в хладилника. Рядко се замисляме, че металът на консервата прониква в храната ни с течение на времето. След като отворим кутия, вътрешността й е изложена на въздух и окисляването може да ускори прехвърлянето на метали в храната ни. Това е особено проблематично за киселинни храни, като консервирани домати, които могат да ускорят разграждането на вътрешната обвивка на консервата, увеличавайки риска от замърсяване.
Както предупреждава проучване от 2019 г.: "Храните от опаковките на консерви не трябва да се излагат на кислород за дълго време, особено когато са били отворени, защото това ще увеличи извличането на желязо и цинк от опаковката в храната."
Въпреки че няма убедителни доказателства, че това представлява сериозен риск за здравето - тялото всъщност се нуждае от много малки количества цинк и желязо, за да функционира здравословно, все пак не бива да подценяваме риска. Дори ако тези метали не ни навредят, те могат да променят вкуса и качеството на храната.
През последните десетилетия съществува и друга опасност, дебнеща в кутиите за храна: бисфенол А (BPA), промишлен химикал, който често се използва за облицоване на вътрешността на консервите, за да се предотврати разваляне и окисляване.
Според проучване от 2020 г. е "добре установено е, че консервите са често срещан източник на BPA" и химикалите имат "неблагоприятни последици за здравето". Например, обширни изследвания показват, че BPA може да имитира естроген, за да взаимодейства с естрогенните рецептори, което е в състояние да наруши нормалната хормонална функция.
Като имаме предвид всичко това, решението е просто и ще ни отнеме 10 секунди: прехвърляме неизползваната консервирана храна в чист, херметически затворен контейнер, преди да я сложим в хладилника.
Въпреки че това може леко да увеличи купчината за миене, предприемането на допълнителната стъпка за прехвърляне на остатъците в подходящ контейнер е малко усилие, което може да се изплати в дългосрочен план (най-малкото няма да ни навреди). С нарастващите опасения относно безопасността на храните и химическото замърсяване, винаги е по-добре да бъдем внимателни.
![]() |
1 | 2.05035 |
![]() |
1 | 2.34049 |
![]() |
10 | 3.93084 |
![]() |
100 | 4.7578 |
![]() |
1 | 1.80677 |
Последни новини
- 21:17 Хороскоп за сряда, 26 март 2025 г.
- 20:55 Два самолета от "Патрули на Франция" се сблъскаха по време на тренировки
- 20:51 "Майкъл Уолц си взе поука". Тръмп защити съветника си
- 20:50 САЩ: Постигнахме споразумение с Русия и Украйна за спиране на огъня в Черно море
- 19:27 С конкурс избират най-красиво оформените градинки във Варна
- 19:18 Космическият телескоп "Джеймс Уеб" засне раждането на звезда
- 19:09 Наистина ли трябва да перем спортните дрехи след всяко носене
- 19:01 МЗХ: Няма забрана за продажбата на мед чрез куриерски фирми