Закупуване на бизнес

Любопитно 02.04.2021 12:28 Снимка: ДНЕС+

Закупуване на бизнес

Един бърз начин да стартирате Ваша собствена компания е като закупите вече съществуващ бизнес. Когато закупите компания, получавате вече разработено име и най-вероятно клиенти с оборот още от първия ден.

Вие имате директен достъп до ресурси като помещения, доставчици, оборудване и продукти.

Минусът при закупуването на компания е, че изисква голяма инвестиция. Вие трябва да платите за факта, че бизнесът е вече разработен. Ако закупувате лимитирана компания трябва да сте наясно, че може да съдържа стари задължения, договори и други неща, които Вие наследявате. Трябва да разследвате това внимателно.

Условията в сектора могат да бъдат и такива, че е по-добре да създадете нова компания от нулата и да създадете нов пазарен профил.

Намиране на компания

Най-лесния начин за намиране на компания за продан са уебсайтовете за продажба с безплатни обяви. Препоръчваме Ви да започнете да търсите за нов проект, гледайки каталозите в сайта https://business-asset.com, където има голямо разнообразие от разработени бизнеси за продан. Сайтът разполага с голям брой различни проекти от различни полета, така че със сигурност ще намерите нещо интересно за Вас. В сайта също можете да видите каталог с франчайзи, недвижими имоти и оборудване. Администраторите внимателно преглеждат всяка оферта в каталозите, за да може рискът при покупка да е минимален.

В своята клиентска база, банките и одиторите може да имат предприемачи, които да ще продават тяхната компания в близкото бъдеще. Някои от тях приветстват прояви на интерес от потенциални купувачи.

Обявите в ежедневната преса, бизнес вестниците и търговските публикации често включват компании за продан. Разбира се, Вие винаги можете да публикувате собствена обява.

Ако сте набелязали компания, която искате да закупите, винаги можете да опитате да създадете директен контакт със собственика и да обясните интересите си.

Приемете помощта на експерт

Ако обмисляте да закупите компания, започнете с ангажирането на експерт по корпоративни въпроси. Компанията трябва да бъде анализирана и оценена и след това ще трябва да се договорите за цената. Използвайте помощта на утвърден бизнес брокер, опитен одитор, или Вашият банков контакт.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648