Забранени и разрешени храни при хроничен гастрит

Любопитно 27.11.2017 14:55

Важна част от лечението на хроничния гастрит е хигиенно-диетиченият режим - консумация на храни, приготвени чрез варене, печене и задушаване, и избягване на такива, приготвени чрез пържене, опушване и паниране. Редовно, често и бавно хранене на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната. След хранене избягвайте да си лягате веднага, а поне 2-3 часа след това, вдигането на тежки предмети и напрягането. Предпочитайте по-широки и удобни дрехи.

Полезни храни:

¦ зеленчуци и плодове - картофи (варени или на пюре), моркови, тиква, тиквички, ябълки, ягоди, банани, ориз.
¦ млечни продукти - прясно и кисело мляко, сирене, извара.
¦ тестени изделия - хляб, сухари, бисквити, солети, макарони, козунак, кифли, фиде, юфка, соя и соеви продукти.
¦ месни продукти и яйца - не тлъсти меса (телешко, пилешко и риба), кренвирши, телешки салам, шунка, обикновен пастет, варени яйца.
¦ растителни мазнини (олио, зехтин) и краве масло.
¦ подправки - магданоз, чубрица, сол.
Избягвайте следните храни:

> подправки - червен и черен пипер, люти чушки, дафинов лист, бахар и хрян.
> млечни продукти - кашкавал и пушено сирене.
> зеленчуци и плодове - фасул, леща, зеле, лук, чесън, ряпа, гъби, туршии, бакла, грозде, кайсии, вишни, фъстъци, орехи, бадеми и незрели плодове.
> месни продукти - тлъсти меса, сланина, свинска мас, луканки, суджуци, саздърма, пастърма, консерви и други пикантни месни изделия.
> алкохолни и газирани напитки и кафе. /zdrave.to

CHF CHF 1 2.09113
GBP GBP 1 2.30722
RON RON 10 3.8214
TRY TRY 100 4.48586
USD USD 1 1.73821