Вредно ли е да пием кафе на гладно?

Любопитно 10.04.2024 16:06 Снимка: ДНЕС+

Вредно ли е да пием кафе на гладно?

Полезно или вредно е кафето? Като че ли през няколко месеца се появяват нови проучвания, които да докажат едната или другата теза. Също толкова некатегоричен е отговорът на друг въпрос: наистина ли е вредно да пием кафе на гладно?

За повечето хора чаша от стимулиращата напитка на празен стомах едва ли ще причини някакви вреди. За онези с чувствителен стомах или стомашно-чревни проблеми като рефлукс, и язва обаче кафето без храна ще дразни допълнително стомашната тъкан.

Не бива да забравяме и кофеинът. Той може да увеличи ефектът на кортизола, чиито нива сутрин и без това са по-високи, и да ни направи излишно чувствителни и изнервени.

Хората с диабет пък със сигурност не бива да пият кафе на гладно, защото кортизолът повишава и нивата на кръвната захар. Затова трябва да комбинират напитката с храна, богата на протеини и въглехидрати, за да балансират кръвната захар, коментира Кортни Делпра от Кливландската клиника пред Washington Post.

Още нещо, което трябва да имаме предвид, ако сме с чувствителен стомах, е киселинността на кафето. Можем да я намалим, като пием кафето си студено или добавим мляко към него. Така ще намалим отделянето на киселите стомашни сокове.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361