Враните и техните неподозирани умствени способности

Любопитно 18.09.2023 13:31 Снимка: ДНЕС+

Враните и техните неподозирани умствени способности

Враните са високоинтелигентни представители на семейство Вранови, принадлежащи към разред Врабчоподобни - които съставляват най-големия разред в клас птици. Те често са бъркани с гарваните и има основателна причина за това. Тя се дължи не само във външната прилика, но във факта, че враните също имат завидни умствени способности и добра памет, а скорошно проучване разкри, че са способни дори да правят и използват статистически изводи.

Умението им за изводи се състои в това, че предишен опит при избор на дадено нещо влияе върху шанса този избор да се направи или не отново. При хората това би могло да е като избор на едно място за хранене пред друго въз основа на това колко заети и натоварени ще бъдат двете заведения.

В университета в Тюбинген, Германия, две врани са обучени да кълват изображения на сензорен екран и съответно получават награда за на това. Впоследствие, те започват да свързват девет различни изображения с вероятности за награда от 10 до 90 %.

Птиците, оказва се, много бързо разбират и, че не всяко клъване на изображение ще доведе до желаната награда, както обяснява д-р Мелиса Джонстън, водещ автор на изследването пред IFL Science. А след десетдневно обучение изследователите установяват, че двете врани винаги избират изображението, свързано с по-голяма вероятност за награда.

"Враните имаха за задача да научат доста абстрактни величини, да ги свържат с абстрактни символи и след това да приложат тази комбинация от информация по начин, който увеличава наградата, която получават", добавя Джонстън.

Резултатите показват и че враните са били в състояние да правят статистически изводи, като многократно са избирали изображенията с по-висока вероятност за награда в 76% от случаите.

Това е само още едно доказателство, че редица представители на животинския свят са много по-близки до нас, отколкото мислим. И ако една птица може да направи статистически извод, при това само след няколкодневно обучение, какво ли би могла да направи по-нататък?

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648