Внимание! Очаква ни силна магнитна буря

Любопитно 23.09.2020 11:17 Снимка: ДНЕС+

Внимание! Очаква ни силна магнитна буря

До дни ни връхлита най-мощната магнитна буря за тази година. Пикът се очаква да бъде на 27 септември.

Влиянието на магнитните бури бива сравнявано с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре от здравите хора, но не се понася толкова лесно от хората съд здравословни проблеми. При вторите могат да се появят учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт.

Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето. Магнитните бури нарушават не само кръвообръщението, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад. Магнитните бури влияят негативно и върху съня, апетита, концентрацията. Често ни удрят и психически. Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени и агресивни. От здравите хора най-често страдат онези, които работят в затворени помещения. Когато излизат навън, те започват да усещат отпадналост, главоболие, леко сърцебиене.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитите бури, наричани от учените смущение на геомагнитния фон на Земята, са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът се движи със  скорост 400-1000 км/с, и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми. Магнитните бури се усещат по-силно на полюсите и по-слабо около екватора. За щастие, ние се намираме на средни географски ширини и от тази гледна точка сме по-защитени, отколкото полярните области и тези, около Екватора.

Антония Димитрова 

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355