Любопитно 31.10.2024 17:13 Снимка: ДНЕС+
Вместо микровълнова - здравословни начини за претопляне на храната
Знаем, че микровълновата е от онези електроуреди, които имат повече вреда, отколкото ползи, затова е добре да се разделим с него, ако въпреки това го използваме в кухнята. Но няма спор, че той е бърз и лесен начин за претопляне на храна, останала ни от предишно ядене. Е, разбира се, тя има и своите по-здравословни алтернативи.
Въпреки че е най-бързият, микровълновата със сигурност не е най-здравословният, а и ефективен начин за стопляне на храна, защото в повечето случи тя излиза суха и с променена консистенция. Осен това микровълните не загряват храната равномерно и така на местя тя е гореща, а на други - направо студена. Да не говорим и за бъркотията, която може да стане, когато топлим по-течни ястия. Понякога се стрига дори до малки експлозии...
За да си спестим всичко това, по-добре да заложим на по-полезните алтернативи. Ако говорим за сухи храни като няколко парчета пица от снощи например, по-добре да ги стоплим в еър фрайъра. Но най-добрият начин да направим въпросните парчета отново меки и апетитни е като ги сложим в тиган с капак за няколко минути, за да се задушат. Може да добавим и съвсем малко вода, която ще се изпари и ще направи тестото пухкаво.
Когато става дума за ястия с паста, ориз или нишесте под друга форма, както растителен протеин, сос и зеленчуци, е най-добре да се претоплят в дълбок, незалепващ тиган или такъв от неръждаема стомана. Именно пастата и месото в повечето случаи не излизат никак апетитни от микровълновата, затова избираме да ги затоплим за няколко минути на котлона, съветва CNET.
Когато топлим сготвена и след това охладена храна на тигана, тя трябва да достигнем температура около 70 градуса. А ако го правим във фурна, градусите трябва да са поне 160. Тази по-висока температура се препоръчва с цел елиминиране на евентуални бактерии, развили се в храната. От The Kitcn ни припомнят основното правило, че е добре храната да се затопля в същия съд и по същия начин, по който е била сготвена, за да повлияем минимално на вкусовите й качества.
Е, ако имаме микровълнова и не искаме да се разделяме завинаги с нея, може да я използваме за бързо разтопяване на масло, затопляне на вода и други течности или пък за поширане на яйца.
CHF | 1 | 2.08222 |
GBP | 1 | 2.34442 |
RON | 10 | 3.93155 |
TRY | 100 | 5.27384 |
USD | 1 | 1.80844 |
Последни новини
- 19:37 Каква е връзката на лошия сън със състаряването на мозъка
- 19:26 Михал искал да изнасили убитата жена в "Младост", бил пиян и дрогиран
- 19:17 Ако видите обява, в която стока е намалена от 400 на 80 лв. - измама е!
- 19:08 Чалга звездата Рени си смени лицето
- 18:59 Как да съхраняваме кафето правилно
- 18:50 Планетата ни - Земята, може да загуби първата си екосистема
- 18:42 Продължава резитбата на сухи клони в район „Приморски“
- 18:31 3 начина да подсилим имунитета и няколко места, където да го направим