Влакът стрела, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия и е сред 10-те най-бързи в света

Любопитно 01.04.2023 09:03 Снимка: ДНЕС+

Влакът стрела, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия и е сред 10-те най-бързи в света

В миналото обикновено мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения град Мека. Сега обаче могат да се придвижат с високоскоростен влак. Влаковете пътуват през горещите пустини на Саудитска Арабия, достигайки скорости до 300 км/ч.

Влаковете са сред 10-те най-бързи в света. Те обаче са само началото на бъдещата железопътна мрежа в кралството, в която страната инвестира милиарди за инфраструктура за стимулиране на туризма, разказва CNN.

Въпреки че само мюсюлмани могат да посещават Мека, всички пътници могат да се насладят на тези нови високоскоростни влакове по жп линията Haramain, която е дълга 450 км и се простира по протежение на част от саудитското крайбрежие на Червено море.

Икономичен билет между Джеда Ал-Сюлейманях и Икономическия град на крал Абдула ( KAEC) струва около 15,30 долара, докато място в бизнес класа е около $26. Покупката става чрез приложение, което приема Apple Pay и други опции за дигитален портфейл. Могат да се изберат и места във влака.

Бизнес класата предлага повече предимства. Дори при кратко пътуване като това от Джеда до KAEC, на пътниците в бизнес класа се сервира храна - хумус, пита хляб, мъфин с шоколадови парченца, кроасан и избор между ябълков сок и вода. Има и малки телевизори на облегалките на седалките.

Снимка 612512

Източник: iStock

В икономична класа седалките са в конфигурация две по две. Половината от тях са обърнати напред и половината в обратна посока на движението. При бизнес класата седалките са подредени с две от едната страна на пътеката и единични седалки от другата.

Любопитен факт е, че от 2023 година вече има и жени машинисти по линията. През януари 2023 г. първият випуск от 32 жени завърши едногодишна програма за обучение в Saudi Railway Polytechnic, с лицензи за управление на високоскоростни влакове по мрежата Haramain. През 2018 г., когато жп беше открита, жените в кралството току-що бяха започнали да имат право да изкарват книжки за шофиране на автомобили.

Изглежда, че линията Haramain е само началото на жп развитието в Саудитска Арабия. През януари 2022 г. министърът на инвестициите на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих обяви планове за изграждане на 8000 километра железопътна линия в цялата страна./money.bg

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029