
Любопитно 26.01.2022 11:17 Снимка: ДНЕС+
Виното и шампанското предпазват от COVID-19
Според експерти от болницата "Canning" в Шънджън, Китай, консумацията на шампанско, червено и бяло вино може да намали риска от заразяване с коронавирус. Изследването е публикувано в списание "Frontiers in Nutrition".
Учените са проучили данни на 473 957 души, от които 16 559 са дали положителен резултат за COVID-19. Участниците били разделени на три групи: непиещи, употребяващи алкохол в миналото и пиещи в момента. Изследователите стигат до заключението, че тези, които предпочитат червено вино, са най-силно защитени срещу SARS-CoV-2: пиенето на повече от пет чаши от тази напитка седмично намалява риска от заразяване със 17%.
При тези, които пият от една до четири чаши бяло вино и шампанско седмично, COVID-19 е с 8% по-малко, но когато пият повече от пет чаши седмично, "защитният ефект" е почти незабележим. При тези, които са пили бира и сайдер, рискът от заразяване с коронавируса е бил с 28% по-висок, като количеството на пиене не е изиграло важна роля.
По-рано Сергей Колесников, член на Руската академия на науките, обясни как човек може да се предпази от щама Омикрон с помощта на водка, припомня БГНЕС. Според него вдишването на алкохолни пари помага до известна степен да се отстрани вирусът от дихателната система. Той обаче напомни и за необходимостта да спазват социална дистанция и да се мият ръцете и носа. /БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.10033 |
![]() |
1 | 2.25716 |
![]() |
10 | 3.85385 |
![]() |
100 | 4.21711 |
![]() |
1 | 1.71504 |
Последни новини
- 21:44 Хороскоп за неделя, 3 август 2025 г.
- 19:33 Въртележка в лунапарк се счупи в движение (ВИДЕО)
- 19:23 Тръмп уволни шефката на статистиката и я обвини в манипулация
- 19:14 Шест държави хвърлиха 126 палета с храна над Газа
- 19:05 Ценови шок в Румъния
- 18:55 Telegraph: Тръмп направи първата стъпка към ядрена ескалация
- 18:46 Трети палеж на кабели по жп линия в Германия
- 18:39 България би Южна Корея с лекота и ще играе за петото място на Мондиала