Виктор Павлов: Съвременната бижутерия отрича скъпоценните метали

Любопитно 29.12.2020 13:23 Снимка: БГНЕС

Виктор Павлов: Съвременната бижутерия отрича скъпоценните метали

За всички празници хората често посягат към бижутата, сещат се за тях. Това е едно от нещата, които смятат за подходящ подарък, заяви пред БГНЕС бижутерът Виктор Павлов.

Виктор Павлов е завършил Националната художествена академия и от 2013 година се занимава с бижута като има свое ателие. Той каза, че ако трябва да избере само един предмет, който обича да прави като бижу, то това са брошки.

„Брошки, защото някак си ми дават много свобода, чисто скулптурно да работя една форма”, каза младият мъж.

И днес не посочва само една брошка, която да помни като любима от тези, които е правил. Той отбелязва, че харесва някои, но най-интересната за него е тази, която прави в момента. „Всяка нова ми е по-интересна от старите”, заяви той. Според него хората все повече носят брошки – и жените, и мъжете също.

Виктор Павлова се е посветил на съвременната бижутерия.

„При нея е различен подходът към материалите. Мога да смеся сребро с някакъв по-евтин материал, без това по никакъв начин да ме притеснява. Или може въобще да не работя със сребро, а да правя неща от гума, от пластмаса – различни материали. Тук не се ограничаваш само да кажем, че са скъпоценни и затова бижутата струват толкова скъпо. По-скоро е важна идеята. Така се заражда всъщност и съвременната бижутерия, при нея даже се отрича изцяло нуждата от използването на скъпоценни метали, камъни и т.н.”, сподели той.

Виктор признава, че хората купуват по-трудно такива бижута, но има и такива, които търсят именно нещо много нестандартно, много различно.

„Интересно е да наблюдаваш как те се радват, когато видят нещо, което и тях ги забавлява. Така и на мен ми става много приятно”, каза той.

Младият мъж сподели, че понякога идват хора с тяхна идея или хрумване, дори с конкретно нещо, което той да вгради в бижу, но неговите клиенти обикновено търсят неща от сериите, които той прави и идват при него заради това.

Изработването на едно бижу понякога му отнема ден, а понякога седмица, или дори месец. „Най-важното е да стигнеш до това, което искаш”, каза той. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448