Венеция ограничава групите туристи до 25 души

Любопитно 31.12.2023 11:16 Снимка: ДНЕС+

Венеция ограничава групите туристи до 25 души

Властите в италианския град Венеция в събота обявиха нови ограничения за туристите, съобщава АП. Този път те засягат размера на туристическите групи.

От юни групите ще бъдат ограничени до 25 души,  половината от капацитета на туристически автобус, а използването на високоговорители, които могат да предизвикат объркване и смущения, ще бъде забранено, се казва в изявление на града.

Политиките са насочени към подобряване движението на групи през историческия център на Венеция, както и силно посещаваните острови Мурано, Бурано и Торчело.

Припомняме, че това последният ход за намаляване натиска на масовия туризъм върху известния град на канала.

Градът по-рано обяви плановете си да тества нова такса за еднодневна екскурзия тази година. Таксата от 5 евро на човек ще се прилага в 29 пикови дни между април и средата на юли, включително повечето уикенди. Той има за цел да насърчава по-дългите посещения и да подобри качеството на живот на жителите на Венеция.

Културната агенция на ООН цитира въздействието на туризма върху крехкия град като основен фактор за това два пъти да бъде обмислено поставянето му в списъка на ЮНЕСКО със застрашени обекти на културното наследство.

Туризмът намаля и заради мерките по време на пандемията COVID-19.

Още по темата

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612