Veio, Андре Лайон и един филм за живота като произведение на изкуството

Любопитно 27.10.2020 14:09 Снимка: ДНЕС+

Veio, Андре Лайон и един филм за живота като произведение на изкуството

"Veio" е вдъхновяващ портрет на бразилски художник, който вдъхва нов живот на мъртви дървета. Филмът потапя публиката в изолираната вселена на самоук художник, чиито взор е обърнат към природата. А тя винаги е насочвала работата и философията му.

"Нямах представа какво ще намеря, когато решихме да летим до далечния щат Сергипе", казва режисьорът на филма Андре Лайон. Той пътува до Североизточна Бразилия, за да документира живота и творчеството на художник от малък град на име Вейо.

Художникът прекарва голяма част от детството си в компанията на възрастни, което постепенно развива у него интерес към отминалите епохи. Именно това му спечелва и прякора Вейо (Veio), което означава "стар" на португалски.

"Въпреки че бях голям почитател на работата му, контактът ми с Вейо беше само по телефона. Освен това безпокойството ми от пътуването беше породено от фалшивата идея, че трябва да имаме контрол над всичко - начин на мислене, наложен ни в големите градове. Но оставих това настрана и в крайна сметка се впуснах в едно от най-приятните си документални преживявания", разказва Андре Лайон пред Nowness.

Филмът показва изкуството на Вейо, който събира мъртви дървета от множеството изсечени гори и ги "съживява", но като предмети на изкуството. Оголвайки кората, артистът превръща корените и стволовете им в сюрреалистични същества, родени от чисто въображение.

"Вейо напълно отвори вратите на живота си за нас. Накрая разбрах, че той е много повече от художник в съвременния смисъл на думата - Вейо живее живота си като произведение на изкуството", смята Лайон.

"Неговите творби са просто поредната част от сложната схема на човек, неразривно свързан със средата и историята си. Никога досега прочутата фраза на Ернст Гомбрих не е разкривала толкова много смисъл: В действителност няма такова нещо като изкуство. Има само художници.", обобщава режисьорът./lifestyle.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258