Във времената на дълбокия соц американци изследват Ванга. Какво са открили?

Любопитно 22.01.2024 10:14 Снимка: ДНЕС+

Във времената на дълбокия соц американци изследват Ванга. Какво са открили?

Пророчицата разкрива съкровени мисли пред американските изследователки Острандер Шейла и Лини Шрьодер

Пророческата дарба на Ванга, която продължава да удивлява света повече от две десетилетия след нейната кончина, са и тежък кръст за прочутата българка. Тя е знаела предварително точната дата на смъртта на най-близките си хора, пише "България днес".

В Държавния архив се пази препис от изследването на американките Острандер Шейла и Лини Шрьодер, които в края на 60-те години пътуват до нашата страна, за да се срещнат с оракула от Петрич. "

Пред Шейла и Лини сляпата българска ясновидка открехва вратата и към своя вътрешен свят, където е допускала малцина.

"Ванга не знае защо фаталната дата на смъртта се открива пред нея внезапно при срещи с различни хора." Това пишат Шейла и Лини, които посещават ясновидката в Петрич и остават завинаги белязани от срещите с нея. Американките получават пълно съдействие за своите проучвания от учените от българския Научноизследователски институт по сугестология, въпреки че в онези години САЩ са държава отвъд Желязната завеса. Нашите експерти години наред събират данни за необяснимите способности на Ванга и са наясно с огромния интерес към нея от цял свят. На най-високо правителствено ниво е решено, че в интерес на цялото човечество е феноменалната сила на Ванга да не остава заключена само в нашата родина. И на американските учени е разрешено да я посетят.

"За мое най-голямо съжаление, гледайки в живота на много, много хора, аз често виждам и датата на тяхната смърт." Това споделя ясновидката при една от срещите си с Шейла и Лини и продължава: "Знаех деня, в който моят мъж щеше да почине, още когато той беше само на тридесет години. Виждах, че нищо не може да се направи, за да бъде спасен. Той се казваше Димитър Георгиев. Беше добър и мил човек, но за нещастие се пропи. При мен идваха много хора със своите нещастия и тежки съдби и това на него му тежеше. Съпругът ми почина на 7 април 1956 година. Точно така, както го бях предвидила. От този ден нося само черни дрехи. След неговата смърт не се наричам с неговото презиме Георгиев. Позната съм като Ванга Димитрова" - казва пророчицата на американците.

С насилствена гибел е свързана и първата среща на Вангелия с Димитър, преди той да я поиска за своя съпруга.

В размирните дни през есента на 1941 г. млад войник с хубави черни мустаци пристига при Ванга, която по онова време живее в Струмица. Казва се Димитър и е от близкия град Петрич. Идва, за да научи кой е убил брат му. "Аз знаех - споделя Ванга. - Но не исках да кажа на Димитър. Не желаех той да си отмъсти. Димитър много настояваше и накрая го накарах да ми се закълне, че няма да направи нищо на убийците. Казах кои са замесени, но не и имената на двамата извършители."

Какво се случва след това?

Един от убийците загива при улична свада. Другият изповядва на смъртното си легло, че е участвал в кървавото престъпление. Войникът Димитър се завръща в България и скоро след като се уволнява, отново се отправя към дома на Ванга. Застава на вратата и казва: "Ванга, дойдох да те поискам..."

Ванга го прекъсва: "Аз съм сляпа и не съм за теб".

"Няма значение. Искам да станеш моя жена" - отвръща Димитър.

"Така аз се омъжих за него", казва Ванга. Заедно с Димитър отиват да живеят в Петрич. Скоро славата на ясновидката Ванга започва да се разпростира далеч извън пределите на граничното градче...

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599