Упражнения, с които ефективно се понижава кръвното налягане

Любопитно 21.08.2023 12:04 Снимка: ДНЕС+

Упражнения, с които ефективно се понижава кръвното налягане

Според скорошни медицински изследвания упражнения като стенен клек помагат за понижаване на кръвното налягане дори повече от кардиото.

Изследователите казват, че докато изометричните движения - упражнения, при които ангажирате мускулите без движение - са от полза за здравето на сърцето, тези упражнения трябва да допълват редовните ви тренировки, а не да ги заместват изцяло.

Все повече изследвания за ползите от изометричните упражнения могат да повлияят на текущите здравни препоръки (които рекламират кардио) за подобряване на кръвното налягане.

Има добра новина за хората, които не обичат да вдигат тежести или да тичат на открито: Скорошни проучвания показват, че не е необходимо да се движите, за да подобрите кръвното си налягане.

Мета-анализ, публикуван в British Journal of Sports Medicine, установи, че статичните изометрични упражнения – упражнения, при които ангажирате мускулите, без да се движите – може да са по-ефективни от други тренировки, когато става въпрос за понижаване на кръвното налягане.

Изследователите са анализирали 270 клинични проучвания, документиращи ефекта от две или повече седмици упражнения върху кръвното налягане в покой. Екип от университета Canterbury Christ Church в Кентърбъри, Обединеното кралство установи, че изометричните упражнения са най-ефективни за подобряване както на систоличното, така и на диастолното кръвно налягане в сравнение с кардиото, силовите тренировки и високоинтензивните интервални тренировки.

По-специално, изследователите са разгледали три вида изометрични упражнения, включително захвати, задържане на изпънат крак на място и клекове на стена. Стенният клек се оказва най-ефективното изометрично упражнение от всички.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648