Цената на електрическите коли пада много по-бързо от бензиновите и дизелите

Любопитно 12.02.2024 13:01 Снимка: ДНЕС+

Цената на електрическите коли пада много по-бързо от бензиновите и дизелите

Когато се купува нова кола, се вземат предвид много фактори освен естетиката и цената. Качеството, марката, разходите за поддръжка и каква ще е стойността след няколко години са другите ключови елементи при избор на автомобил.

Проечване на GANVAM показва, че електрическите возила губят стойност по-бързо от тези с двигатели с вътрешно горене. Три години след регистрацията цената на колите на ток пада средно с цели 47,1% от първоначалната стойност.

Високата първоначална цена и бързото развитие на технологиите допълнително намаляват стойността на електрическите коли. Традиционните превозни средства с бензинови или дизелови двигатели са проценти на амортизация от около 33 и и 29 процента. Тези двигатели вече са се установили трайно и претърпяват минимални промени с течение на времето, за разлика от електрическите коли, които все още подобряват технологията си, включително по-дълъг живот на батерията и оптимизирани процеси на зареждане. Този бърз напредък обаче означава също, че днешните модели бързо остаряват.

Няма индикации, че тази тенденция на технологична нестабилност ще спре скоро. Производителите работят върху нови технологии, които ще донесат по-модерни автомобили с по-голяма автономност и по-ниски разходи.

При анализа на обезценяването, високата първоначална цена сщо оказва негативно влияние.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945