Том Круз вече не се интересува от сциентология

Любопитно 20.08.2023 18:01 Снимка: ДНЕС+

Том Круз вече не се интересува от сциентология

Том Круз вече не се интересува от сциентологията, чийто привърженик беше дълги години. Както обаче стана известно на журналистите от три години актьорът не е посещавал централата на сектата в Ийст Гринстед, въпреки че почти през цялото време е бил във Великобритания на снимки. Освен това преди Круз е летял до централата с частен хеликоптер, съобщава БГНЕС.

Том Круз се интересува от сциентология от 1986 г., когато е запознат с култа от първата си съпруга Мими Роджърс. Ръководителят на сектата Дейвид Мискавидж е близък приятел на актьора от много години и дори е бил шафер на сватбата му с Кейти Холмс през 2006 г.

През 2021 г. медиите съобщават, че Круз се е "дистанцирал" от религията и отдавна не се е появявал в централата. По онова време това се обяснява със страховете от пандемия от коронавирус.

За първи път Том Круз започва да губи интерес към сциентологията след брака си с Никол Кидман през 1990 г. Според слуховете именно ръководството на Сциентоложката църква е разрушило брака на актьорите: те не били доволни от отказа на Кидман да се присъедини към църквата. Въпреки това двете им осиновени деца, Изабела и Конър, остават да живеят с баща си и се придържат към същата религия, което се отразява на отношенията им с майка им.

През 2006 г. Круз се жени за актрисата Кейти Холмс и по-късно им се ражда дъщеря Сури. През 2012 г. Кейти Холмс подава молба за развод и иска пълно попечителство над дъщеря им. Причина за раздялата става и страстта на актьора към сциентологията.

Привържениците на Сциентоложката църква вярват, че човекът е духовно същество, което живее повече от един живот. В някои страни сциентологията е официално призната за религия, като редица учени я определят като псевдонаука, докато други я описват като "научна религия" или религиозно учение, основано на "гносис", т.е. духовно познание. В Обединеното кралство няма много привърженици на Сциентоложката църква, и според DailyMail през 2021 г. е имало около 2000 привърженици на тази секта.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482