TikTok, забраните за ползването на приложението и какво разочарова потребителите му

Любопитно 11.07.2020 12:25 Снимка: ДНЕС+

TikTok, забраните за ползването на приложението и какво разочарова потребителите му

В последните месеци приложението за споделяне на кратки видеа TikTok натрупа огромна популярност и започна да диша във врата дори и на Instagram. Една от най-бързо развиващите се социалните мрежи в момента е създадена в края на 2016 г. в Китай, но й трябваше време, за да стане известна по целия свят и да се хвали днес с над 800 милиона активни потребители и над милиард и половина изтегляния.

Основната част от хората, използващи TikTok, са тинейджъри. Но и много известни личности не издържаха на изкушението да си направят профил и да станат част от поредната технологична тенденция. Въпреки бума си особено в месеците на самоизолация, днес бъдещето на социалната мрежа е поставено под въпрос.

Подозрения, че TikTok е инструмент за шпиониране от страна на китайското правителство се тиражират не от вчера и днес. По последни данни, само за шест месеца (от юли до декември 2019 г.) от платформата са изтрити 49 милиона кратки видеа, които не отговарят на правилата и условията за ползването й. Разбира се, остава тайна колко нарушаващи изискванията видеа са се изплъзнали на модераторите.

От компанията разкриха още, че са получили 500 искания за достъп до информация от правителства и полицейски власти, от които са изпълнили почти всички - 480. Скоро след изнасянето на тази информация държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че разглеждат възможността да се забрани използването на TikTok на територията на страната.

Зад тази идея стои убеждението, че данните на потребителите отиват в ръцете на китайската комунистическа партия. Самият Доналд Тръмп също се закани да изпълни планираната мярка в най-скоро време. Ако това се случи, броят потребители на социалната мрежа ще спадне значително, предава BBC.

Забрана за използване на TikTok преди дни въведи и Индия. А това доведе до рязко покачване на интереса към Instagram. Индия бе страната след Китай, в която има най-много изтегляния на приложението, затова ударът бе наистина тежък. Почти толкова, колкото ще бъде и от забраната му в САЩ...

Междувременно тези, които все още могат да използват TikTok, се оплакаха, че броячите за гледания на видеа и харесвания са се нулирали. За няколко часа са получени повече от 20 хиляди оплаквания от потребители, които правят всичко по силите си да съберат повече лайкове и този бъг сериозно ги притесни. А други започнаха да предвиждат, че краят и на това приложение е съвсем близо.../lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551