Любопитно 10.12.2020 09:28 Снимка: ДНЕС+

Теснолинейката пристигна в Добринище празнично украсена

Преди 75 години за първи път теснолинейката от Септември достига Добринище, като така се открива и последният най-живописен участък от трасето - от Банско и Добринище. Тези последни 6 километра от 125-километровото трасе са изградени за две години, като активно доброволно участие взима цялото население на Добринище.

До днес курортния град в подножието на Пирин е крайна гара по маршрута, а датата 9 декември 1945 г. се приема за рожден ден на малката железница.

По случай юбилея, по идея на Гражданско сдружение "За теснолинейката" и с помощта на служители на БДЖ от гара Септември, беше украсен влак "Родопи", който днес преминава по маршрута в празнична премяна.

Изграждането на Трансродопската теснолинейка започва преди 100 години, а първият влак потегля на 1 август 1926 г. - от Септември до Велинград. Поетапно в следващите две десетилетия са изградени останалите участъци, за да достигне линията до пиринския край.

През изминалите 75 години, от 9 декември 1945 г. до днешния ден, теснолинейката е изиграла ключова роля за развитието на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. През миналия ХХ век оттук преминават всички товари и стоки за бита и изградените индустриални мощности в градовете Велинград, Якоруда, Разлог и Банско, а Добринище се явява основна гара за прехвърляне на всички товари за и от гр. Гоце Делчев и селата в околността. На практика, макар да не достига Гоце Делчев, както било по план, теснолинейката допринася за развитието и на този български край.

Днес линията Септември-Добринище се определя като чудо на инженерната мисъл и архитектурен шедьовър, а в началото на 2020 г. читателска класация на престижното британско издание "Гардиън" я постави на първо място сред 10-те най-атрактивни железопътни маршрути в Европа.

Преодоляната денивелация от над 1000 м само за половината от цялото разстояние, изградените 35 тунела, изкуствените развития на трасето в няколко етажа край най-високата гара на Балканите - Аврамово и много други особености са причина днес Родопската теснолинейката да се изучава в редица реномирани университети по света като пример за гениални инженерни решения.

Инж. Стоян Митов проектира линията през 1920 г. По идея на Гражданско сдружение "За теснолинейката", за 100-годишнината от приемането на закона за построяване на жп линията, на 13.12.2020 г. в негова памет ще бъде открита нова спирка "Стоян Митов" на живописно място между сп. Света Петка и гара Аврамово.

През последните години туристическият интерес към уникалното железопътно съоръжение нараства непрекъснато, затова и през настоящата година БДЖ е инвестирала над 4 млн. лв. в сключването на договор за модернизация на част от локомотивите и реновира два вагона в бюфети. За организирането на специални атракционни пътувания се поддържат в движение парен локомотив и два ретровагона, като това е само малка част от плановете за развитие на теснолинейката.

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269