Теорията за щастие на саваната, интровертите и по-умни ли сме, ако предпочитаме да сме сами

Любопитно 07.01.2021 13:45 Снимка: ДНЕС+

Теорията за щастие на саваната, интровертите и по-умни ли сме, ако предпочитаме да сме сами

Има хора, които са истински щастливи, когато плановете им за излизане с приятели пропаднат. Те си изкарват прекрасно в собствената компания и предпочитат да са сами, вместо с когото и да било.

Наричаме ги интроверти и често се чудим какъв им е проблемът с останалите. Оказва се обаче, че точно те са скрити лимонки, които могат да ни скрият шапката със знания. Ако по някаква случайност поискат да се видим, разбира се.

Хората сме социални животни и колкото повече общуваме с останалите, толкова по-щастливи се чувстваме (освен ако сред тези хора няма енергийни вампири). А пък тези, които предпочитат собствената си компания, може да не са по-щастливи, но пък са по-интелигентни. Това доказват от Singapore Management University и London School of Economics.

На базата на проведено изследване с 15 хиляди души на възраст между 18 и 28 години се установява пряка връзка между резултатите на тест за интелигентност, населението в района, в който живеят участниците, както и удоволствието, което им носи комуникацията с други хора.

И изненадващият извод е, че по-интелигентните хора се чувстват по-малко удовлетворени от живота, ако прекарват голяма част от времето си с приятели.

И това учените си обясняват с "теорията за щастие на саваната". Нашите предци са се чувствали по-щастливи, когато ловуват и са прекарват време заедно с останалите от племето. Това ги е карало да усещат сигурност. Но хората с по-висока интелигентност са достатъчно приспособими към различни трудни условия и нямат нужда от други, за да изпитват душевен и физически комфорт. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448