Свободното време, удовлетвореността от живота и защо прекалената почивка не е полезна

Любопитно 16.09.2021 20:20 Снимка: ДНЕС+

Свободното време, удовлетвореността от живота и защо прекалената почивка не е полезна

Лятната ни отпуска вече е в миналото, а коледните празници (и почивните дни покрай тях) са далеч. Какво ли не бихме дали за по-дълга почивка... Оказва се обаче, че прекалената почивка има отрицателен ефект върху цялостното ни благосъстояние.

Ново изследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, показва, че прекалено многото свободно време е свързано с по-високо чувство за неудовлетвореност.

Няма нищо чудно в подобен резултат - хората, които нямат какво да правят за дълъг период от време, се чувстват лишени от цел и смисъл в живота.

Изследването се е провело сред сериозен брой хора - 35 хиляди, и е показало, че те се чувстват доволни и щастливи в края на деня, ако са разполагали с около два свободни часа. Когато свободното им време обаче надхвърли пет часа на ден, чувството на неудовлетвореност моментално се появява.

Това потвърждава и д-р Мариса Шариф от Университета на Пенсилвания, която е водещ на проучването. "Ключът е в златната среда", казва тя и ние няма как да не се съгласим./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648