
Любопитно 26.08.2020 10:16 Снимка: ДНЕС+
Суперхрани за повече колаген
Колагенът е основният „строителен материал”, който поддържа тялото в отлично състояние, нужен е за красотата на кожата, защитава ставните връзки, като същевременно поддържа младежки вид. За съжаление с напредване на възрастта тялото намалява производството му.
Именно поради недостига на колаген всяка година жените с все по-голямо безпокойство се поглеждат в огледалото. Кожата видимо избледнява и става суха. Бръчките и пигментацията, свързани с възрастта, стават все по-забележими от ден на ден.
Балансираното хранене и консумацията на храни, които влияят върху производството на колаген от тялото ни, дават шанс да забавим процеса на стареене. Ето препоръките на диетолозите какво да включваме в менюто си по-често:
Зеле
Уникален зеленчук – източник на фибри. Зелето само изглежда като ежедневна и скучна храна. Съдържа огромно количество полезни вещества, включително аскорбинова киселина. То има положителен ефект върху стомашно-чревния тракт и тонизиращ ефект.
В същото време балансираният му състав стимулира организма да произвежда собствен колаген благодарение на мастноразтворимите витамини. Има прилично количество антиоксиданти, които се съдържат в червеното зеле – то ще заздрави тъканите и ще премахне токсините. Кожата видимо ще се освежи.
Авокадо
Рецептата е много проста: който иска красива кожа, яде авокадо. По-трудно е за тези, които не го харесват на вкис. То съдържа много полезни мастни киселини, хранителни вещества и микроелементи с витамини – нищо чудно, че целият свят измисля нови рецепти с авокадо. Снабдяването с витамин Е, който премахва свободните радикали, спомага за поддържането на младостта и здравето. А мастните омега-3 киселини стимулират синтеза на колаген в кожата.
Риба
Омега-3 и рибата са практически синоними, защото в нея има толкова много от това ценно съединение. Благодарение на таблетките „рибено масло” децата някога растяха здрави, със силни зъби и кости. Веществото има благоприятен ефект върху развитието на мозъка и умствените способности, активира синтеза на колаген. Предпочитат се мазните сортове морска риба – сьомга и херинга./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.26343 |
![]() |
10 | 3.86375 |
![]() |
100 | 4.02778 |
![]() |
1 | 1.66227 |
Последни новини
- 19:26 Комисия на ООН: Израел извършва геноцид в ивицата Газа
- 19:21 Година и половина условно за мъж, участвал в група за разпространение на наркотици
- 19:18 Русия удари логистичен център в Киевска област
- 19:10 СРП задържа непълнолетен, заплашил с нож 17-годишен младеж и го ограбил
- 19:03 Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Тръмп в Белия дом
- 18:56 DeepState: Руски военни в цивилни дрехи са проникнали в Ямпил в Донецка област
- 18:51 На втора инстанция: Двама признати за виновни за смъртта на моряк по време на кораборемонт
- 18:48 Китай увеличава броя на самолетоносачите си