Стил, чар, привлекателност или ефектът "rizz"

Любопитно 05.12.2023 19:07 Снимка: ДНЕС+

Стил, чар, привлекателност или ефектът "rizz"

Преди по-малко от месец разбрахме, че думата на 2023 г. според Речника на Кеймбридж е "халюциниране". Експертите обаче нямат предвид традиционното ѝ значение, което всички ние знаем, а ново такова, отнасящо се до изкуствения интелект, генериращ невярна информация.

Този месец пък дойде ред да научим и коя е думата на годината според Оксфордския речник. А тя, освен актуална, е особено любопитна и има връзка с холивудския актьор Том Холанд (на заглавната снимка).

Изборът на Oxford University Press за дума на годината е "rizz". Тя няма точен превод на български и се използва предимно от хората от поколението Z (родените между 1997 г. и 2012 г.). Значението на жаргонния термин може да се определи като "стил, чар или привлекателност" и "способността за привличане на романтичен или сексуален партньор".

Снимка 557879

Източник: GettyImages

Според Oxford думата произлиза от онлайн културата и игрите и е популяризирана през 2022 г. от YouTube-ъра Kai Cenat, който публикува видеоклипове със съвети как човек да постигне "rizz".

Терминът обаче добива по-голяма популярност, когато през юни актьорът Том Холанд споделя в свое интервю за BuzzFeed, че му липсва "rizz", очевидно имайки предвид, че се смята за не особено привлекателен. Коментарът му обаче предизвиква вълна от мемета в интернет, която явно привлича вниманието на експертите от Oxford.

Те имат задачата непрекъснато да актуализират набора от думи в Oxford English Dictionary и всяка година да подбират една от тях, която е актуална и има потенциала да е с трайно културно значение.

Определянето на дума на 2023 г. обаче не е било лека задача. Освен "rizz", силни претенденти са били "swiftie" (както се наричат феновете на певицата Тейлър Суифт) и "de-influencing" (дума, отново свързана с културата на знаменитостите), пише The New York Post.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961