Стъклописи от "Нотр Дам", смятани за противоречиви, са представени пред публика

Любопитно 24.06.2024 16:33 Снимка: ДНЕС+

Стъклописи от "Нотр Дам", смятани за противоречиви, са представени пред публика

Стъклописи от "Нотр Дам", смятани за противоречиви навремето, са показани в изложба в Троа, след като бяха преоткрити след пожара в катедралата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Витражите са били скрити от погледа след премахването им през 1939 г. Част от тях са били открити в кутии след пожара, опустошил "Нотр Дам" преди пет години.

Прозорците са били смятани за твърде модерни заради ярките им цветове и стила, напомнящ кубизма.

Стъклописите са изложени в Центъра за витражи в Троа, Североизточна Франция, и могат да бъдат разгледани до следващата година. Това са творби на 12 художници. Сред тях има розов прозорец от Андре Ринюи, както и ланцетен прозорец от Жан Ебер-Стивънс, представяща свети Мартен.

Първоначално противоречивите в стилово отношение витражи е трябвало да заменят стъклописите в сиво, бяло и черно, изпълнени с гризайл. Вместо това обаче те са предизвикали дебат за съвременното изкуство в историческите паметници, продължил с години.

Дебатът започна наново през декември м.г., след като френският президент Еманюел Макрон обяви поставянето на витражите в "Нотр Дам". Това предизвика подписването на петиция срещу проекта.

Идеята за смяна на витражите е от 1935 г. и принадлежи на Никола Дорман, главен куратор на културното наследство и директор на музея в Троа. Проектът е критикуван от самото начало и предизвиква негодувание при поставянето на прозорците през декември 1938 г. Витражите са премахнати през 1939 г.

Творбите на само един от художниците - Жан Льо Шевалие, са били поставени повторно през 1956 г., макар и за кратък период от време. След враждебността, с която са посрещнати, Льо Шевалие започва да използва само техниката гризайл за стъклописите си и така работата му остава в катедралата.

Сега някои от стъклописите са показани за първи път след повече от 80 години. Изложбата "Нотр Дам": противоречиви витражи" ще продължи до 5 януари 2025 г.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095