Скулптор направи златен дракон, по-малък от главичката на кибритена клечка

Любопитно 12.02.2024 18:34 Снимка: ДНЕС+

Скулптор направи златен дракон, по-малък от главичката на кибритена клечка

Известен микроскулптор от Великобритания е направил златен дракон, който е по-малък от главичката на кибритена клечка, пише "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изработката на миниатюрното създание по случай започналата Година на дракона по китайския календар е отнела четири месеца на 66-годишния Уилард Уигън от Бирмингам.

Скулпторът е изработил ръчно дракона с червени очи от едно-единствено късче злато. За да оформи извивките му, той е използвал микроскопична закалена стомана.

Уигън споделя, че неговият миниатюрен дракон е най-трудното нещо, което някога е правил. Той допълва, че не планира да го възпроизвежда отново, тъй като работата по него е била "кошмар".

Източник: Willardwiganmbe.com

Скулпторът разказва, че е допуснал няколко грешки, докато е създавал миниатюрния златен дракон, като по думите му е трябвало да работи между ударите на сърцето си и да контролира собственото си дишане, за да не обърка нещо.

"Направих го, за да отпразнувам лунната Нова година. Драконът е символ на сила, устойчивост и решителност", споделя Уилард Уигън.

"Създаването му не беше никакво удоволствие. Но беше истинско удоволствие да го завърша. Това е така, защото не работя за себе си. Творя, за да го видят и други хора", допълва скулпторът.

Творецът казва още, че не е работил по снимка, а е използвал фотографската си памет, за да извае миниатюрното митично създание по оригинален дизайн.

Уилард Уигън създава микроскопични скулптури от петгодишна възраст, когато започва да изработва къщички за мравки.

Той се надява, че поредното му произведение ще напомни на хората за стойността на ръчно изработените творения, както и на какво е способен човешкият дух.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095