Любопитно 05.06.2021 17:50 Снимка: ДНЕС+
Скара, зеленчуци, месо и как да ги приготвим, за да станат сочни и ароматни
Вече открихме сезона на партитата на открито и при първа възможност бързаме да съберем компания, с която да споделим ароматните и сочни ястия, които приготвяме на грила.
Колкото и просто да звучи обаче, скарата не е шега работа и за да останем сити и доволни, е добре да се подготвим предварително.
За целта от Real Simple се срещат с трима шеф готвачи - Волфганг Пак, Том Коликио и Чарли Палмър, които споделят тънкости от своя дългогодишен опит при изпичането. Признаваме, че за някои не бяхме и чували.
Кулинарният гуру Волфганг Пак съветва да не слагаме на скарата студени продукти. Независимо от вида на месото или зеленчуците, те трябва да са с температура, близка до стайната. В противен случай рискуваме да не се изпекат равномерно.
И обратното. След като изпечем месото, е добре да го оставим да си почине малко, преди да го нападнем. Трябват му около 8-10 минути, за да се преразпределят соковете в него и да остане сочно.
Господин Пак използва следната комбинация за огъня - дърво от дъб (за аромат) и мескитов въглен (за да вдигне градуса).
Колегата му Том Коликио напомня да не готвим на пряк огън и да избутаме встрани жарта, за да освободим зона с непряка топлина. И не отрича, че този трик забавя процеса, но засилва специфичния аромат на барбекю в ястията и намалява риска от изгаряне.
Опитният готвач Чарли Палмър пък прилага друг номер, когато приготвя месо на скарата. От двете страни върху оригиналната решетка за печене, той нарежда тухли или друг подходящ материал с височина около 40-50 см, а върху тях поставя още една решетка за продуктите, които ще печем.
Под тях слага дървесни стърготини или клони от дъб, които започват да пушат и да изпускат аромат, който се издига и попива от месото и зеленчуците.
Според мистър Палмър обаче саламурата е всичко. Тя добавя друг вкус и прави месото по-крехко и сочно./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.01134 |
GBP | 1 | 2.2729 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.62332 |
USD | 1 | 1.83233 |
Последни новини
- 19:36 Попфолк певицата Глория е катастрофирала в Кресненското дефиле
- 19:26 Най-голямата германска оръжейна компания получи поръчка от Бундесвера за €400 млн.
- 19:17 Българи взеха златен медал на Международното студентско състезание по програмиране (ICPC)
- 19:09 Засега няма риск у нас работни места да бъдат заети от изкуствен интелект
- 18:57 Криси от Ергенът 3 - участничката, която качи 9 кг по време на участието си в риалитито
- 18:46 Надрусана шофьорка блъсна дете на пешеходна пътека в Добрич
- 18:33 Истинска ли е косата на Бионсе
- 18:27 Шефът на СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в „Пирогов“ няколко часа след инцидента