Сибирската котка - перфектният домашен любимец за хора с алергии

Любопитно 12.05.2023 10:37 Снимка: ДНЕС+

Сибирската котка - перфектният домашен любимец за хора с алергии

Все повече хора страдат от алергии - онова неприятно състояние, предизвикващо най-малкото кихане, подсмърчане и зачервяване. Те могат да бъдат резултат от различни фактори от околната среда като домашен прах, насекоми, цветя или треви.

Но най-неприятно е когато алергията е провокирана от домашния любимец. Много често поради тази причина хората се отказват да отглеждат животни вкъщи.

Хубавата новина е, че има едно животно, което може спокойно да съжителства с хората, страдащи от алергия. И това е сибирската котка. Тази порода се счита за хипоалергенна, тъй като не произвежда протеина Fel D1, който може да предизвика алергични реакции.

Снимка 617681

Източник: iStock

Освен това сибирската котка е и изключително красива. Отличава се с полу-дълга, гъста козина, която варира в различни цветове - от червеникаво-кремави, до черно-кафяви и дори бели. Доста са масивни по размер заради характерната скелетна конструкция. Мъжките екземпляри могат да достигат тегло до 15 кг, а женските - около 8. Пълнотото им развитие е чак на 5-годишна възраст, което се счита за дълго време в сравнение със средното за котките.

Снимка 617680

Източник: iStock

Породата е резултат от естествения подбор между дивата горска котка, обитаващи сибирските гори и домашната котка, донесена в Сибирска Русия от заселници. Едва в последните десетилетия става по-разпространена и популярна. Професионалното развъждане започва през 80-те години на миналия век, а в САЩ се появява официално през 1990 г.

Снимка 617679

Източник: iStock

Освен че е хипоалергенна, друг положителна страна на сибирската котка е, че не изисква специални грижи и е лесна за отглеждане. Има силно приспособим към различни условия характер, а благодарение на силното си тяло живее дълго време.

Привързват се към дома и стопаните си, имат спокоен темперамент и лесно се поддават на обучение, пише Pets Lover./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648