Що е то слънчево отравяне и как се разпознава

Любопитно 29.07.2021 10:39 Снимка: ДНЕС+

Що е то слънчево отравяне и как се разпознава

Лято е, жега е и единственото, което искаме, е да сме край морския бряг. Но увлечени в летни забавления не бива да забравяме, че слънцето може да бъде както наш приятел, така и враг - ако не сме внимателни.

Знаем добре колко са неприятни слънчевото изгаряне и слънчевият удар. Но слънцето и горещините могат да причинят и едно друго състояние, известно като слънчево отравяне.

То е тежка форма на слънчево изгаряне, причинена от продължително излагане на UV лъчи. Тя може да се изрази като полиморфна светлинна ерупция (PМLE) или слънчева уртикария - видове алергични реакции на организма към слънчевите лъчи.

Предразположени към тях са най-вече хората със светла кожа, както и тези, които приемат определени фоточувствителни медикаменти, включително антибиотици и лекарства за кръвно налягане.

Основните симптоми на слънчевото отравяне са силна чувствителност на кожата, възможна поява на големи мехури или малки обриви, комбинирани с треска, умора, гадене, повръщане или припадъци. Те обикновено отшумяват в рамките на няколко часа, а в по-тежките случаи - на няколко дни.

Лекарите обясняват, че слънчевото отравяне може да се определи като комбинация от слънчево изгаряне и слънчев удар - защото проявите му са както по кожата, така и свързани с общо неразположение. 

В повечето случаи слънчевото отравяне се повлиява ефикасно от продукти за облекчаване на кожното изгаряне (най-добре с алое вера или пантенол), студени компреси, както и противовъзпалителни средства, предава Pure Wow.

Има и няколко основни правила, които да спазваме, ако не искаме да изпитаме всички описани по-горе неприятни последствия. На първо място - ограничаваме излагането на слънце в най-топлите часове. Второ - пием много вода. И трето - използваме редовно продукти със слънцезащитен фактор, както и шапка, и очила./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648