
Любопитно 22.01.2021 15:58 Снимка: ДНЕС+
Шоколад веднъж седмично подобрява когнитивните способности
Учените смятат, че редовната консумация на какаови флавоноиди може да е един от малкото фактори, които обясняват когнитивните ползи от шоколада.
Ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, когнитивните ви способности ще бъдат далеч по-добри от тези на хората, които консумират шоколад нередовно и изключително рядко. Това са резултатите от последното проучване, проведено от учени от Университета в Мейн, Университета на Южна Австралия и Люксембургския здравен институт.
Изследването, публикувано в списание “Appetite”, включва 968 души на възраст от 23 до 98 години.
Рисковете от високо кръвно налягане и диабет тип 2 са по-ниски при тези, които редовно консумират шоколад, за разлика от тези, които не консумират шоколад през по-дълъг период от време.
Учените смятат, че бъдещите изследвания ще дадат допълнителна представа за връзката между шоколада, богат на какаови флавоноиди, и невропсихологичното здраве и механизмите, които ги свързват. Те вярват, че в бъдещи проучвания ще бъде важно да се изследват оптималните количества за краткосрочни и дългосрочни ефекти./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.10078 |
![]() |
1 | 2.25925 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.16705 |
![]() |
1 | 1.67408 |
Последни новини
- 00:24 Кметът на Варна Благомир Коцев остава в ареста, реши съдът
- 22:04 Хороскоп за събота, 12 юли 2025 г.
- 22:01 Прокуратурата: Асен Василев е „неизвестният депутат“ по делото срещу Благомир Коцев
- 19:36 Кимаковски: 10 хил. украински войници попаднаха в огневи чувал в ДНР
- 19:28 ВАС спря действието на методиката за дялово разпределение на парното
- 19:21 Подводен парк край остров Света Анастасия е голямата атракция за гмуркачи от цял свят
- 19:13 15 години от най-скандалния кунгфу ритник във футбола
- 19:05 ЕС ще затяга примката около Унгария и Словакия с нови правила за финансиране