
Любопитно 22.01.2021 15:58 Снимка: ДНЕС+
Шоколад веднъж седмично подобрява когнитивните способности
Учените смятат, че редовната консумация на какаови флавоноиди може да е един от малкото фактори, които обясняват когнитивните ползи от шоколада.
Ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, когнитивните ви способности ще бъдат далеч по-добри от тези на хората, които консумират шоколад нередовно и изключително рядко. Това са резултатите от последното проучване, проведено от учени от Университета в Мейн, Университета на Южна Австралия и Люксембургския здравен институт.
Изследването, публикувано в списание “Appetite”, включва 968 души на възраст от 23 до 98 години.
Рисковете от високо кръвно налягане и диабет тип 2 са по-ниски при тези, които редовно консумират шоколад, за разлика от тези, които не консумират шоколад през по-дълъг период от време.
Учените смятат, че бъдещите изследвания ще дадат допълнителна представа за връзката между шоколада, богат на какаови флавоноиди, и невропсихологичното здраве и механизмите, които ги свързват. Те вярват, че в бъдещи проучвания ще бъде важно да се изследват оптималните количества за краткосрочни и дългосрочни ефекти./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.26343 |
![]() |
10 | 3.86375 |
![]() |
100 | 4.02778 |
![]() |
1 | 1.66227 |
Последни новини
- 17:35 Вучич: Получихме информация за подготовката на "Майдан" в Сърбия
- 17:32 Регионалният министър спря смяната на директора на ВиК - Русе
- 17:24 ООН зове Израел да спре касапницата в Газа
- 17:16 Бетоновоз помете пешеходец в София
- 17:08 Ученик от спортно училище в Хасково стреля с пистолет в училище
- 16:58 Естония изгражда 40 км противотанков ров като част от Балтийската отбранителна зона
- 16:49 КС прекрати производството за избора на Димитър Главчев за шеф на Сметната палата
- 16:40 Тома Белев: Един милион българи имат вода, но тя не става за пиене