
Любопитно 22.01.2021 15:58 Снимка: ДНЕС+
Шоколад веднъж седмично подобрява когнитивните способности
Учените смятат, че редовната консумация на какаови флавоноиди може да е един от малкото фактори, които обясняват когнитивните ползи от шоколада.
Ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, когнитивните ви способности ще бъдат далеч по-добри от тези на хората, които консумират шоколад нередовно и изключително рядко. Това са резултатите от последното проучване, проведено от учени от Университета в Мейн, Университета на Южна Австралия и Люксембургския здравен институт.
Изследването, публикувано в списание “Appetite”, включва 968 души на възраст от 23 до 98 години.
Рисковете от високо кръвно налягане и диабет тип 2 са по-ниски при тези, които редовно консумират шоколад, за разлика от тези, които не консумират шоколад през по-дълъг период от време.
Учените смятат, че бъдещите изследвания ще дадат допълнителна представа за връзката между шоколада, богат на какаови флавоноиди, и невропсихологичното здраве и механизмите, които ги свързват. Те вярват, че в бъдещи проучвания ще бъде важно да се изследват оптималните количества за краткосрочни и дългосрочни ефекти./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.11281 |
![]() |
1 | 2.24937 |
![]() |
10 | 3.84348 |
![]() |
100 | 3.99141 |
![]() |
1 | 1.67437 |
Последни новини
- 22:19 Автомобил блъсна и уби пешеходец в София, шофьорът избяга
- 20:43 Хороскоп за неделя, 19 октомври 2025 г.
- 19:37 Израел уби още девет души в Газа при нападение срещу автобус
- 19:27 Трима души загинаха при взрив в завод за експлозиви в Уралския руски регион
- 19:16 Разлики между дама и повярвала си ескортка
- 19:06 Киселова: Очаквам следващата седмица стабилността да бъде възстановена
- 18:45 Водолацки: Тръмп няма да даде "Томахоук" на Киев - там са хора в постоянна наркотична зависимост
- 18:34 Захарова: Полша обяснява милитаризацията на ЕС чрез военните планове на Киев