
Любопитно 22.01.2021 15:58 Снимка: ДНЕС+
Шоколад веднъж седмично подобрява когнитивните способности
Учените смятат, че редовната консумация на какаови флавоноиди може да е един от малкото фактори, които обясняват когнитивните ползи от шоколада.
Ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, когнитивните ви способности ще бъдат далеч по-добри от тези на хората, които консумират шоколад нередовно и изключително рядко. Това са резултатите от последното проучване, проведено от учени от Университета в Мейн, Университета на Южна Австралия и Люксембургския здравен институт.
Изследването, публикувано в списание “Appetite”, включва 968 души на възраст от 23 до 98 години.
Рисковете от високо кръвно налягане и диабет тип 2 са по-ниски при тези, които редовно консумират шоколад, за разлика от тези, които не консумират шоколад през по-дълъг период от време.
Учените смятат, че бъдещите изследвания ще дадат допълнителна представа за връзката между шоколада, богат на какаови флавоноиди, и невропсихологичното здраве и механизмите, които ги свързват. Те вярват, че в бъдещи проучвания ще бъде важно да се изследват оптималните количества за краткосрочни и дългосрочни ефекти./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 1.7868 |
![]() |
1 | 2.26611 |
![]() |
10 | 4.01114 |
![]() |
10 | 2.28269 |
![]() |
1 | 1.61066 |
Последни новини
- 00:55 1733 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас през последното денонощие
- 00:33 Хороскоп за 25 февруари 2021 г.
- 21:17 Румен Христов: Приоритетите на СДС са по-малко държава, по-ниски данъци, по-високи доходи и пенсии
- 20:32 Меркел: Още е твърде рано за преференциално отношение към ваксинирани
- 20:25 Русия увеличи драстично глобите за протестиращите и социалните мрежи
- 20:18 Швейцария облекчава коронавирус мерките от март
- 20:12 Италия удължава коронавирус ограниченията до 6 април
- 20:06 Депутатите гласуваха Национален регистър на запорите