Шила Кристиано: БГ оперни певци създадоха история

Любопитно 27.10.2014 13:51

Италианската оперна прима Шила Кристиано е изключително развълнувана за предстоящата бляскава постановка "Риголето", която ще се състои на 31-ви октомври в Зала 1 на НДК. В интервюто, сопраното разказа някои неща за кариерата си, за българската оперна школа и за нетърпението си да участва в представянето на едно от най-значимите класически събития.

Въпрос: Вие сте на сцената от 13 годишна, кой събуди у вас любовта към класическата музика, винаги ли сте мечтали за такава кариера?

Шила Кристиано: Точно така, за първи път излязох на сцената когато бях на 13. Учех пиано в Консерваторията Г.Б. Мартини в Болоня и Общинският Театър в Болоня поиска партньорство с Консерваторията – търсеха сопрано гласове за оперния си сезон. Избраха мен от много други деца и имах възможността да играя главната роля в "Поличино" от Хенце и една от трите детски духове във "Вълшебната флейта" на Моцарт, заедно със световно признати певци като Мариела Девиа, Роберто Скандиузи, Алесандро Корбели и Елизабет Норберг-Шулц. Знаете, като деца мечтаем много и да бъда толкова близо до тези велики артисти беше невероятно за мен – това ме тикна към мечтата да стана оперна певица; исках да пея тези красиви арии и да играя тези приказни роли. Така, след няколко години учене и много жертви, но и с много удоволствие, малко по малко мечтата ми се сбъдна.

Въпрос: Какво сте чували за България, това е първата ви визита в страната ни?

Шила Кристиано: Знам, че България е много гостоприемна и щедра страна, с хора, които искат да се развиват и растат. Асоциирам страната ви с имената на велики световноизвестни артисти като Гена Димитрова, Борис Христов, Николай Гяуров – те създадоха история с кариерите си. Да не забравяме и великолепната Райна Кабаиванска.

Въпрос: Работили ли сте с български музиканти извън границите на България, какво е мнението в чужбина за българските класически музиканти според вас?

Шила Кристиано: В едно от турнетата си работих с български музиканти – хор и оркестър. Що се отнася до моето мнение – забелязах висока компетентност, професионализъм и сериозен подход, което наистина е рядкост. Видях усърдие, старание и добра подготовка. Качеството на българската школа е всеизвестно – тя е дала на музикалния свят безценна група от артисти с отлични световни постижения.

Въпрос: Как ще се чувствате като партньор на Камен Чанев и Александър Крунев?

Шила Кристиано: Чувала съм за Камен Чанев и Александър Крунев, но за жалост никога не съм имала удоволствието да работя с тях. Знам, че тенорът Камен Чанев се радва на невероятен международен успех и някои от моите приятели и колеги говорят за него прекрасни неща като професионалист и като личност. Чела съм няколко статии за Крунев, гледала съм негови изпълнения в интернет и съм убедена, че е абсолютен професионалист с много опит на сцената. Вярвам, че заедно ще постигнем висококачествено изпълнение на "Риголето" и, чрез нашата интерпретация, ще успеем да предадем на публиката емоциите, които великият маестро Верди е създал.

Въпрос: Какви са очакванията ви към диригента Найден Тодоров?

Шила Кристиано: За съжаление, все още не съм имала честта да се срещна с диригента Найден Тодоров лично, но мои приятели, които са работили с него имат единствено позитивни коментари. Сигурна съм, че с маестро Тодоров ще направим значим прочит на "Риголето". Надявам се той да ми помогне за моята Джилда, да я пресъздадем възможно най-истинска в трагичните ? черти, като ме подкрепи във вокалните и драматичните ми качества.

Въпрос: Кога за първи път изиграхте Джилда и какво означава тази роля за вас?

Шила Кристиано: На едно двумесечно турне в северна Европа – беше наистина много трудно. Направих 30 изпълнения без почивка и в постоянно движение, понякога трябваше да бъда готова да изляза на сцената веднага след пътуването. Много беше изморително, но си заслужаваше – сега, след 150 изпълнения, Джилда със сигурност е една от ролите, които ми подхождат вокално. Много съм близка с героинята, защото през годините нейният образ се развиваше в мен. Често я описват като наивна и слаба, но според мен, тя е един от най-силните образи в тази опера – постепенно се превръща в истинска жена с непоклатими принципи, заради които би срещнала смъртта.

Въпрос: Какво очаквате от българската публика?

Шила Кристиано: Много добър въпрос! Пяла съм на много места – от малки зали на исторически сгради и камерни зали до такива с капацитет над 5000. Залата в София определено е великолепно място – надявам се да стигнем до сърцето на всеки зрител и те да изпитат специалното и дълбоко чувство, което носи операта.

Въпрос: Какви са творческите ви ангажименти в близко бъдеще?

Шила Кристиано: През декември 2014 ще имам изпълнение на "Фалстаф" във Флоренция в колаборация с Оперната къща, след това – февруари 2015 ще съм отново Джилда в Мадрид. През март 2015 в Италия (Павия), отново любимия ми Верди в "Травиата", където ще играя Виолета Валери, а през април ще летя за пръв път до САЩ, за да играя Джилда отново. А после – кой знае, може да се върна в България, поне се надявам!

Билетите за "Риголето" вече са в продажба и са на цени от 20 до 60 лв., като организаторите от Монте Мюзик и Държавна Опера Русе отчитат изключително висок интерес към постановката. /БГНЕС
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648