Самотата при пълните хора е най-големият риск за ранна смърт

Любопитно 22.02.2024 11:42 Снимка: ДНЕС+

Самотата при пълните хора е най-големият риск за ранна смърт

Учените са използвали данни от 400 хил. души от UK Biobank, участниците в изследването са следени от 2006 до 2021 г.

Стратегии, облекчаващи социалната изолация при хората с наднормено тегло, повишават здравния им статус

Самотата, социалната изолация при затлъстели хора е най-големият риск за ранна смърт, твърди проучване, публикувано в медицинския ежемесечник JAMA Network Open.

“Социалните и психологическите фактори често се пренебрегват в полза на тези, свързани с храненето и начина на живот, когато става въпрос за подобряване на здравето на пациентите със затлъстяване”, казва д-р Лу Ци, професор по епидемиология и участник в проучването.

“Нашите открития предполагат, че вземането на мерки срещу самотата и социалната изолация може също да се отрази благоприятно на здравето на хората със затлъстяване”, добавя той.

За да проучат дали това е така, изследователите използват данни от близо 400 хил. души (без рак или сърдечно заболяване към момента на започване на събирането на данните) от UK Biobank - широкомащабна биомедицинска база данни и изследователски ресурси.

Участниците са били следени между март 2006 г. и ноември 2021 г. Събрана е информация за рисковите фактори, които могат да причинят смърт по каквато и да е причина, както и за смъртните случаи, свързани с онкологични и сърдечносъдови болести.

Изследователите измервали степента на изолация с въпроси за това с колко хора живеят проучваните лица, колко често се виждат със семейството или приятелите си и колко често посещават фитнес зала, социални клубове, религиозни събрания или курсове за обучение на възрастни.

Въпросите за изчисляване на самотата включвали: “Често ли се чувствате самотен?” и “Колко често сте в състояние да се доверите на някой близък?”.

След това специалистите анализирали данните, за да определят причината за смъртта на лицата, починали по време на периода на проучването, и накрая я свързали с нивото на социална изолация и самота.

Резултатите показали, че смъртността е 36% по-малка при тези участници с наднормено тегло, които не са били самотни и са били социално активни. Така учените установили, че социалната изолация е обстоятелство, което може да допринесе за развитието на рак, сърдечносъдови заболявания, депресия и тревожност. Тя също така провокира други влошаващи здравето фактори като употреба на алкохол, нездравословно хранене и физически застой.

“Важното е, че нашите резултати показват, че контролът върху социалната изолация и самотата може да намали смъртността при хората с наднормено тегло”, пишат авторите на изследването.

Въпреки че то не е имало за цел да изучи причините, поради които самотата и социалната изолация могат да се отразят на здравето, д-р Ци посочва предишни експерименти, според които те могат да повлияят на биологичните функции и метаболизма.

“Хората със затлъстяване се сблъскват със социални бариери и предразсъдъци, с които хората с нормално тегло не се”, казва Фатима Станфорд, доцентка по медицина в Харвардското медицинско училище, която не е участвала в проучването.

“За съжаление, те са несправедливо критикувани въз основа на външния им вид. Това не предвещава нищо добро за тяхната социална среда и ангажименти, защото обществото ги приема за мързеливи, недисциплинирани или небрежни заради теглото им”, добавя тя.

Предразсъдъците срещу затлъстяването могат да възпрепятстват способността на хората с наднормено тегло да създават връзки.

Което да задълбочи проблема им да се интегрират в общността.

Социалната изолация и самотата са нещо повече от лоши чувства, мимолетни емоции или временни ситуации: те са различни фактори, които поотделно са свързани и оказват влияние върху здравето ни. Първата измерва недостига на контакти с други хора, докато втората отразява чувството на дистанцираност, потенциално свързано с емоционални състояния като депресия.

Предполага се, че и двете допринасят за развитието на множество заболявания, включително по-висок риск от тревожност, депресия, сърдечни заболявания, деменция, инсулт и рак според мета-анализ, публикуван през юни 2023 г. в научното списание Nature Human Behavior.

Учени от Чикагския университет дори твърдят, че чувството за социална изолация е свързано с клетъчни промени, които отслабват имунната система и увеличават възпаленията в организма.

Те предполагат, че тези промени са резултат от ефекта на самотата върху активността на определени гени - явление, наречено “запазен транскрипционен отговор на бедствието”.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731