Самотата - новата глобална здравна криза

Любопитно 20.11.2023 15:49 Снимка: ДНЕС+

Самотата - новата глобална здравна криза

След пандемията, която преживяхме и чиито ефекти продължават да се усещат и до днес, мисълта за нова световна здравна заплаха е меко казано плашеща. Такава обаче съществува макар да не е свързана с вируси или бактерии.

Според Световната здравна организация новата заплаха е самотата. Главният хирург на САЩ д-р Вивек Мурти казва, че смъртността вследствие на самота и социална изолация са съизмерими с пушенето на 15 цигари на ден.

Д-р Мурти е част от новата международна комисия, създадена от СЗО, която трябва да проучи по-обстойно тази здравна заплаха и да намери начини за справяне с нея. За тази задача комисията ще разполага с три години.

Усилването на негативните ефекти от самотата и социалната изолация са по-видими днес след преживените локдауни по време на пандемията. Но като цяло има и по-голямо осъзнаване за важността на този проблем, пишат Guardian.

Стряскащата статистика сочи, че един на всеки четирима човека в третата възраст са жертва на социална изолация почти във всички региони на света. При тях самотата увеличава с 50 % вероятността от развитие на деменция и с 30 % риска от сърдечен удар.

Не само възрастните обаче усещат ефектите от самотата. Между 5 % и 15 % от подрастващите се чувстват самотни, като това влияе на успеха им в училище и има дълготрайни последствия върху живота им по-натам.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029