Рашидов: Плащаш и участваш на биеналето във Венеция

Любопитно 02.04.2011 13:15

Не искам да влизам в този спор. Самодейното говорене не е полезно говорене. Това каза пред Дарик радио министърът на културата Вежди Рашидов във връзка със скандалите за българското участие на биеналето във Венеция.

Хората са свикнали години наред държавата да е инкубатор, от който да се произвежда нещо. Венецианското биенале е с комерсиални цели за уредниците, допълни Рашидов. "Tова е едно голямо изложение, то не е с комерсиална цел, комерсиално е това, което става вътре", уточни министърът. "Всеки автор може да участва, но трябва да представи проект или самото произведение и там във Венеция журито, когато прецени, че това може да участва, то е безплатно, ние искаме от всичко скандал да правим. Случаят е такъв - трима артисти намират спонсор и нашите автори искат да представляват България, което им прави чест, за да могат да са под знамето на България", заяви Рашидов. Министерството на културата дава логистична подкрепа, то не ги финансира, нито ги журира. Този скандал е една говорилня, която не е приятна. Аз ако не съм министър ще си платя и ще участвам, аз цял живот така съм участвал. Всеки квадратен метър е 120 евро – плащаш и участваш. Толкова е хубава демокрацията, подчерта Рашидов.

За Ботаническата градина в Балчик, Рашидов беше категоричен, че този имот винаги е бил на държавата, на министерството. "Абрашев ако е искал да прави там ресторант, аз искам това да бъде перлата на българското Черноморие", категоричен бе министърът на културата. Няма нещо, което да ме накара да правя реформа, от която да няма щастливи хора. Няма да позволя българските творци да се чувстват нещастни, каза Вежди Рашидов. Артистите ще са първите, които ще върнат респекта към тежката артилерия на българската култура, подчерта Рашидов.

За киноиндустрията Рашидов каза, че киното се политизира и той няма да влиза в такъв дебат. "Аз не съм политик. Бих говорил с хора като авторите на "Тилт", на "Мисия Лондон", като авторите на "Love.net", заяви той. Насила на никого нищо не правя, няма да правя и кино по този начин. Чакам да бъдем екип, поясни Рашидов. За инцидента, при който беше отвлечена внучката му, Рашидов каза, че жълтите медии имат доста фантазия. Случаят е неприятен. Не са хванали крадците още. /БГНЕС

БГНЕС припомня, че в официалната страница на 54-то издание на Венецианското биенале, което ще бъде открито на 4 юни 2011 г., е публикувана информация относно националното участие на България. Според нея, страната ни ще бъде представена от художниците Греди Асса, Павел Койчев и Хубен Черкелов, куратор Джордж Лукс, в Палацо Карминати. По този повод художници и куратори написаха открито писмо, изпратено и до Вежди Рашидов. В него пише: "Венецианското биенале е най-авторитетното световно арт събитие, в което отделните страни имат възможност за национално представителство. Този международен форум датира от 1895 г., преминава през различни периоди, но с изключение на времето на войните, винаги е било сред най-обсъжданите събития в света на изкуството. Участието на страната ни в него е от изключителна важност за изграждането на съвременния й културен образ и чрез представянето на най-съвременни и въздействащи творби, художници и куратори. Национално участие на България според нас означава: 1. Прозрачни правила и процедури по осъществяването му и адекватен на нивото на международното събитие ангажимент на държавата; 2. Публичност на процеса от обявяването на правилата до реализацията на изложбата; 3. Професионализъм, творчески качества и актуалност на кураторския проект и представяните работи. Считаме, че професионалната общност има достатъчно възможности да представи България като равностойна европейска държава, която утвърждава своята култура и изгражда съвременен образ на демократизъм, публичност и динамично участие на изкуството в съвременността", завършва писмото. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876