Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Любопитно 12.10.2018 18:40
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе, пише списание Hera.bg. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на масовото разпространение и наистина ниската цена на зеленчука. Макар и типично есенен продукт, прясното зеле може да се намери на пазара през по-голямата част от годината, а списъкът с традиционни рецепти за готвенето му е изключително дълъг.
Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти, бързо е популяризирано из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Макар че у нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, то има много сортове, също толкова известни с неоспоримите си ползи за човешкото здраве – червено зеле, къдраво, зеле Савой, брюкселско зеле, китайско зеле. А броколи, карфиол, алабаш са техни братовчеди. Всички принадлежащи към богатото семейство на Кръстоцветните.
Ползите на зелето за здравето:
? Високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система;
? Значителни количества от витамините А, Е, както и витамини от групата В;
? Съдържание на незаменимите за човешкия организъм калции, магнезий и желязо;
? На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства;
? Зелето има ниска калорийна стойност и голямо количество фибри. Те правят зеленчука пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини;
? Сокът от прясно зеле се препоръчва за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища;
? Освен вътрешно, листата от прясното зеле много често се използват от народната медицина под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени и още куп болежки;
Живеем във времена, в които отвсякъде сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни супер храни, често пропътували хиляди километри, за да стигнат до трапезата ни. А се оказва, че буквално под носа ни има не малко традиционни продукти, които също така могат да ни донесат редица ползи при консумацията и прилагането им в домашната аптечка. Зелето е именно един от тези продукти, които освен с ниската си цена и достъпност, ни печелят и с неоспоримите си качества и превъзходен вкус. /hera.bg
Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти, бързо е популяризирано из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Макар че у нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, то има много сортове, също толкова известни с неоспоримите си ползи за човешкото здраве – червено зеле, къдраво, зеле Савой, брюкселско зеле, китайско зеле. А броколи, карфиол, алабаш са техни братовчеди. Всички принадлежащи към богатото семейство на Кръстоцветните.
Ползите на зелето за здравето:
? Високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система;
? Значителни количества от витамините А, Е, както и витамини от групата В;
? Съдържание на незаменимите за човешкия организъм калции, магнезий и желязо;
? На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства;
? Зелето има ниска калорийна стойност и голямо количество фибри. Те правят зеленчука пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини;
? Сокът от прясно зеле се препоръчва за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища;
? Освен вътрешно, листата от прясното зеле много често се използват от народната медицина под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени и още куп болежки;
Живеем във времена, в които отвсякъде сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни супер храни, често пропътували хиляди километри, за да стигнат до трапезата ни. А се оказва, че буквално под носа ни има не малко традиционни продукти, които също така могат да ни донесат редица ползи при консумацията и прилагането им в домашната аптечка. Зелето е именно един от тези продукти, които освен с ниската си цена и достъпност, ни печелят и с неоспоримите си качества и превъзходен вкус. /hera.bg
![]() |
1 | 2.08244 |
![]() |
1 | 2.28752 |
![]() |
10 | 3.92982 |
![]() |
100 | 4.4875 |
![]() |
1 | 1.71926 |
Последни новини
- 21:45 Хороскоп за петък, 25 април 2025 г.
- 19:35 Ница - съкровището на морския бряг
- 19:28 Глушкова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Италия
- 19:21 Първи печатни издания на Шекспир се очаква да достигнат цена между 4 и 5 милиона евро
- 19:13 Карлос Алкарас отказа участие на тенис турнира в Мадрид заради контузия
- 19:05 Учени: Един фъстък на ден може да предпази от алергия
- 18:58 На Покровското направление е загинала украинска пропагандистка с позивна "Вещицата"
- 18:51 45% спад в продажбите на Tesla в ЕС при ръст, макар и нисък, на Volkswagen и BMW