Любопитно 23.08.2023 13:35 Снимка: ДНЕС+
Проучване: И това лято бирата е най-предпочитаната напитка за българина след водата
И това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води. Това сочат данните от проучване на Съюза на пивоварите в България. Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично, а всеки четвърти счита, че пивото е модерно питие, което при умерена консумация е част от здравословния начин на живот.
При активните потребители това мнение се споделя от всеки трети. Също така 64% от тях твърдят, че бирата е подходящата за тях напитка.
През 2022 г. консумацията на пиво на глава от населението в България е 80 литра, от които 1 литър е безалкохолна бира.
Най-ранното писмено споменаване на бирата по нашите земи се среща през V век пр. н.е. в текстовете на древногръцкия историк Ксенофонт. Неслучайно славянската дума „пиво“ първоначално е означавала всяка напитка, докато стесни значението си до най-популярното днес след водата питие.
По данни на НСИ в типичния бирен сезон между месеците април и септември потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.
Съвременното производство на бира се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, така и на съвременните достижения на науката. Този подход спомага не само за разнообразието от хиляди марки бири, но и за все по-целенасоченото създаване на специални безглутенови бири, пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества.
Любопитно е да се припомни, че в края на 80-те години на миналия век у нас българските учени разработват за масова консумация диетично и диабетично пиво, както и бири със специална българска билкова настойка и минерални води.
През последните пет години има над 200 научни публикации за положителния ефект от умерената консумация на бира. Науката разполага с доказателства от голям брой медицински проучвания и клинични изпитвания в тази посока. Така например се натрупват данни, че общото съдържание на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл.
Учените са категорични, че тези съединения имат антиоксидантно действие – неутрализират свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно въздействие върху кожата, подобряват метаболизма и пр., предаде bTV.
За разлика от потребителите в някои западноевропейски страни българите не предпочитат бирата с висок алкохолен градус. У нас пивото е социално питие, консумира се за удоволствие, за контакти с други хора и почти винаги с мезе.
Според редица лекари, за да бъдат намалени негативните ефекти от прекомерната консумация на бира, се оформя и друг тренд в научноприложните предизвикателства - търсене на все повече технологични решения за създаване на пиво с нискоалкохолно и безалкохолно съдържание.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 15:09 Христо Гаджев: Пропада доставката на нови ракетни комплекси и новите радари с Франция
- 15:02 Община Варна сключи договори за кастрация на улични котки в петте района на Варна
- 14:59 НАТО: Русия подготвя космическо оръжие, което да порази сателитите на Starlink
- 14:55 Работодателите алармират за незаконно поемане на дълг от 1 млрд. лв. с удължителния бюджет
- 14:50 Опасен наркотик се слага по чаши и вейпове за упояване
- 14:49 Гвардейски оркестър и почетен караул изпратиха легендарния Боян Радев
- 14:47 Италия глоби Apple с 98,6 милиона евро
- 14:40 Швеция освободи инспектирания руски товарен кораб