Продадоха на търг вратата, която спаси Роуз, но не и Джак в "Титаник"

Любопитно 27.03.2024 11:29 Снимка: ДНЕС+

Продадоха на търг вратата, която спаси Роуз, но не и Джак в "Титаник"

Истинските фенове на филма "Титаник" отдавна спорят дали парчето дърво, което спаси Роуз от замръзване във филма "Титаник", не беше достатъчно голямо да спаси и Джак.

Вратата, която предизвиква постоянни дебати сред филмовите ентусиасти след излизането на филма на Джеймс Камерън, беше продадено на търг за стотици хиляди долари.

Цената ѝ стигна 718 750 долара, казва Sky News.

Дървената опора, която всички нарекоха врата, всъщност е копие на част от рамката на вратата точно над входа на салона за първа класа на истинския "Титаник".

Дебатът бушува толкова дълго, че режисьорът Камерън разкри през 2022 г., че е направил "задълбочен съдебномедицински анализ", за да докаже, че Джак няма как да се побере.

Резултатът от проучването беше споделен в специално издание на National Geographic през следващата година.

"Взехме двама каскадьори, които бяха със същата телесна маса като Кейт и Лео и поставихме сензори навсякъде и тествахме дали биха могли да оцелеят чрез различни методи и отговорът е, че няма начин и двамата да оцелеят. Може да оцелее само един", обясни Камерън, цитиран от БТВ. 

Попитан дали съжалява за финала, режисьорът казва: "Не, той трябваше да умре. Това е като Ромео и Жулиета. Това е филм за любовта, саможертвата и смъртността. Любовта се измерва с жертвата".

Heritage Auctions, аукционната къща, през която реквизитът беше продаден, каза, че обектът пристига с табелка на обратната страна, която включва имената на главните актьори, заглавието на филма и имената на участващите продуцентски компании, заедно с описание на сцената, в която е използван.

Това най-скъпият реквизит, продаден в тридневния аукцион "Съкровища от планетата Холивуд", който спечели общо 15,6 милиона долара с 1600 предложени предмета.

Шестнадесет артикула са продадени за шестцифрени цифри, съобщи Heritage Auctions, включително червената розова топка за боулинг на Бил Мъри от Kingpin за 350 000 долара и черният костюм на Тоби Магуайър от Spider-Man 3 от 2007 г. за 125 000 долара.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361