Призрачният град Фамагуста събуди духа на конспирацията и демонизира Чарлз Трети

Любопитно 14.02.2024 12:18 Снимка: ДНЕС+

Призрачният град Фамагуста събуди духа на конспирацията и демонизира Чарлз Трети

Британски вестник твърди, че крал Чарлз Трети е собственик на хотел в окупирания кипърски град и има планове да го превърне в луксозен курорт, но хотелът "Голдън сандс" се използвал още и като военна база

Крал Чарлз Трети е собственик на хотел в изоставеното предградие Вароша на окупирания кипърски град Фамагуста, твърди британският информационен портал express.co.uk - електронно издание на таблоидите "Дейли експрес" и "Сънди експрес", пише кипърският вестник "Филелефтерос".

Според публикацията британското издание е видяло и планове за превръщането на града-призрак в туристически курорт.

Снимка: iStock by Getty Images

По-конкретно се твърди, че британският крал е собственик на хотел "Голдън сандс", който при откриването си през 1974 г. е бил първият седемзвезден хотел в света. Освен това той е толкова голям, че е разполагал с вътрешна железница за превозване на гостите си.

Британското кралско семейство обаче отрече информацията, че кралят има хотел във Фамагуста, уточнява таблоидът.

Същевременно циркулират твърдения, че хотелът се използва от Обединеното кралство за военни операции. Запитване в този смисъл направи депутатът от Консервативната партия в британския парламент Марк Франсоа, но министерството на отбраната в Лондон отрече хотелът да се използва като военна база.

Според "Експрес" група милиардери от цял свят е хвърлила око на Вароша за бъдещо туристическо развитие с казино, луксозни хотели, магазини и ресторанти. Мухаммет Ясарата, изпълнителен директор на консорциума "Парадайз енд Премиер" (Paradise and Premier), който работи в Северен Кипър, Турция и Малта, е заявил във връзка с плана за развитие на Вароша, че сега е моментът Европа да представи конкурент на Лас Вегас в привличането на туристи от всички краища на планетата.

Снимка: iStock by Getty Images

Предградието на Фамагуста Вароша до 1974 г. е една от водещите и най-луксозни туристически дестинации в Източното Средиземноморие, която привлича много знаменитости, някои от които притежават и имоти в курорта. След турското нахлуване през 1974 г. обаче зоната е окупирана и затворена от турската армия. През последните години тя беше отворена за кратки туристически посещения. За разлика от други части на окупирания Северен Кипър, имотите във Вароша не са заети от турски заселници и все още официално принадлежат на старите си собственици, поради което често въпросът е използван като разменна монета в преговорите между кипърските турци и кипърските гърци. Темата за имотите във Вароша е особено чувствителна за правителството на Република Кипър.

Кипърски официални източници, цитирани от агенция КНА, са определили публикацията като "манипулирана" отвън и направена с цел да подкопае диалога за решаване на кипърския въпрос, обобщава БТА.

Снимка: iStock by Getty Images
CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594