Приемат ли ни за техни родители котките

Любопитно 30.09.2021 16:02 Снимка: ДНЕС+

Приемат ли ни за техни родители котките

Ако имаме домашен любимец, той със сигурност е пълноправен член на семейството. И докато за кучетата винаги казваме колко са верни и отдадени, то котките често си отнасят упреци, че са прекалено своенравни и по-скоро те са наши господари, отколкото ние техни.

Е, оказва се, че не е точно така и редица изследвания го доказват. Последното е на учени от Oregon State University, които потвърждават, че котките показват по различен начин привързаността си към хората, които се грижат за тях. А поведението им много наподобява на това на бебетата към техните родители.

Това значи, че котките далеч не са толкова егоистични и незаинтересовани от нас, колкото някои си мислят. Просто тяхната връзка с хората има своите уникални специфики, които се нуждаят от по-задълбочен анализ. 

Изследователите са извършили тест зa привързаност с 38 котки, който е прилаган и върху примати и кучета, като се прави съпоставка с привързаността, която се описва в литературата за бебета и родители. Така се разграничават няколко стилове на привързаност - защитен, амбивалентен, избягващ и несигурен.

Резултатите от експеримента показват, че повече от 60% от котките показват защитен стил на привързване, т.е. се разстройват, когато техният стопанин напусне стаята, а след това демонстрират по-силна привързаност, когато той се върне.

Около 30% от котките пък демонстрират несигурен стил на привързване, което значи, че остават стресирани при повторната среща и редуват прекомерна близост с избягване. Според проучването, подобни колебания се срещат и при много бебета.

И така, основният извод, който можем да направим, е, че котките приемат своите стопани като родители и не бива да подценяваме тяхната емоционалност и социална свързаност. Тях ги има, просто проявите им са малко по-различни./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448