Любопитно 11.10.2021 17:11 Снимка: ДНЕС+
Причини да наблегнем на консумацията на зеле
Всички знаем колко полезни са зеленчуците и понеже сега е сезонът на зелето, решихме да припомним именно неговите безкрайни ползи за здравето.
Този виден представител на семейство кръстоцветни се отличава с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, полифеноли и антиоксиданти, включително витамин С.
"Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма, които често водят до оксидативен стрес. Той може да причини рак, сърдечни заболявания или дегенерация на макулата", напомня диетоложката Амбър Панконин. Ето защо и консумацията на зеле намалява риска от хронични заболявания.
Доказано, че зелето помага и против развитието на рак на дебелото черво. Според проучване от 2018 г., проведено с мишки, онези от тях, които хапвали от кръстоцветния зеленчук, показали положителен имунен отговор в червата. Последният предпазва от редица възпаления, включително и от рак.
"Като кулинарен диетолог, аз обичам зелето не само защото е хранително, но и защото е супер достъпно и лесно за приготвяне", цитират още Панконин от Eat This, Not That!./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.082 |
GBP | 1 | 2.31588 |
RON | 10 | 3.93013 |
TRY | 100 | 5.33984 |
USD | 1 | 1.89923 |
Последни новини
- 12:42 ИПИ: Вратата за еврото е отворена от 1 януари 2026 г.
- 12:29 Планински спасители са оказали помощ на пострадал скиор в Пирин и мъж с инфаркт на Витоша
- 12:17 След 10 години „пенсия“: Камерън Диас се завръща в нов филм
- 12:03 Изчезналият Ники от Конаре се издирва и в чужбина
- 11:52 Варненските футболни отбори с контроли днес
- 11:39 Земетресение в Гърция усетено и у нас
- 11:28 Очакваното се случи - Джъстин Балдони съди Блейк Лайвли за 400 милиона долара
- 11:14 Израел и Газа се подготвят за прекратяване на огъня и връщане на заложници