Любопитно 11.10.2021 17:11 Снимка: ДНЕС+
Причини да наблегнем на консумацията на зеле
Всички знаем колко полезни са зеленчуците и понеже сега е сезонът на зелето, решихме да припомним именно неговите безкрайни ползи за здравето.
Този виден представител на семейство кръстоцветни се отличава с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, полифеноли и антиоксиданти, включително витамин С.
"Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма, които често водят до оксидативен стрес. Той може да причини рак, сърдечни заболявания или дегенерация на макулата", напомня диетоложката Амбър Панконин. Ето защо и консумацията на зеле намалява риска от хронични заболявания.
Доказано, че зелето помага и против развитието на рак на дебелото черво. Според проучване от 2018 г., проведено с мишки, онези от тях, които хапвали от кръстоцветния зеленчук, показали положителен имунен отговор в червата. Последният предпазва от редица възпаления, включително и от рак.
"Като кулинарен диетолог, аз обичам зелето не само защото е хранително, но и защото е супер достъпно и лесно за приготвяне", цитират още Панконин от Eat This, Not That!./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна
- 18:57 В България в 80% от случаите мъжете са насилници, а само в 20% - жените
- 18:55 Aктуализираха заплатите на кметовете на варненските райони и села в общината
- 18:53 "Емирейтс" спира чекирането за полети с последващо прекачване в Дубай