Любопитно 11.10.2021 17:11 Снимка: ДНЕС+
Причини да наблегнем на консумацията на зеле
Всички знаем колко полезни са зеленчуците и понеже сега е сезонът на зелето, решихме да припомним именно неговите безкрайни ползи за здравето.
Този виден представител на семейство кръстоцветни се отличава с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, полифеноли и антиоксиданти, включително витамин С.
"Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма, които често водят до оксидативен стрес. Той може да причини рак, сърдечни заболявания или дегенерация на макулата", напомня диетоложката Амбър Панконин. Ето защо и консумацията на зеле намалява риска от хронични заболявания.
Доказано, че зелето помага и против развитието на рак на дебелото черво. Според проучване от 2018 г., проведено с мишки, онези от тях, които хапвали от кръстоцветния зеленчук, показали положителен имунен отговор в червата. Последният предпазва от редица възпаления, включително и от рак.
"Като кулинарен диетолог, аз обичам зелето не само защото е хранително, но и защото е супер достъпно и лесно за приготвяне", цитират още Панконин от Eat This, Not That!./lifestyle.bg
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.23626 |
RON
|
10 | 3.84197 |
TRY
|
100 | 3.90542 |
USD
|
1 | 1.66894 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за петък, 19 декември 2025 г.
- 19:32 На 96 години си отиде режисьорът Иванка Антонова - Гръбчева
- 19:23 "Фич": Политическата нестабилност в България пречи на реформите и перспективите за растеж
- 19:15 АПИ: В почивните дни се ограничава движението на камионите над 12 т по АМ„Тракия“,„Струма“ и „Хемус"
- 19:07 Затвор до пет години за предоставяне на социална услуга без лиценз
- 19:00 Поучително: Ето какво се случва, когато пуснат лабораторни мишки в природата
- 18:52 Шофьор влезе в насрещното и се вряза в камион край Разград
- 18:45 Китай призова САЩ да спрат да въоръжават Тайван