
Любопитно 11.10.2021 17:11 Снимка: ДНЕС+
Причини да наблегнем на консумацията на зеле
Всички знаем колко полезни са зеленчуците и понеже сега е сезонът на зелето, решихме да припомним именно неговите безкрайни ползи за здравето.
Този виден представител на семейство кръстоцветни се отличава с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, полифеноли и антиоксиданти, включително витамин С.
"Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма, които често водят до оксидативен стрес. Той може да причини рак, сърдечни заболявания или дегенерация на макулата", напомня диетоложката Амбър Панконин. Ето защо и консумацията на зеле намалява риска от хронични заболявания.
Доказано, че зелето помага и против развитието на рак на дебелото черво. Според проучване от 2018 г., проведено с мишки, онези от тях, които хапвали от кръстоцветния зеленчук, показали положителен имунен отговор в червата. Последният предпазва от редица възпаления, включително и от рак.
"Като кулинарен диетолог, аз обичам зелето не само защото е хранително, но и защото е супер достъпно и лесно за приготвяне", цитират още Панконин от Eat This, Not That!./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.10327 |
![]() |
1 | 2.25352 |
![]() |
10 | 3.85089 |
![]() |
100 | 4.1692 |
![]() |
1 | 1.67667 |
Последни новини
- 21:16 Хороскоп за сряда, 16 юли 2025 г.
- 19:37 Петер Сиярто: Страните от ЕС не успяха да приемат нов пакет санкции срещу Русия
- 19:28 Украинският парламент одобри удължаване на военното положение и на мобилизацията с още три месеца
- 19:22 Лавров: Тръмп е подложен на огромен натиск от страна на ЕС и НАТО да изпълнява исканията на Зеленски
- 19:14 Фицо поставя условие за подкрепа на новите санкции срещу Русия
- 19:06 ООН: Най-малко 875 палестинци са убити близо до пунктове за помощи в Газа
- 18:58 Росен Йорданов: Трябва да обединим усилия и да направим България по-привлекателна за живеене
- 18:51 DW: Ще доведат ли системите "Пейтриът" до обрат в Украйна?