
Любопитно 11.10.2021 17:11 Снимка: ДНЕС+
Причини да наблегнем на консумацията на зеле
Всички знаем колко полезни са зеленчуците и понеже сега е сезонът на зелето, решихме да припомним именно неговите безкрайни ползи за здравето.
Този виден представител на семейство кръстоцветни се отличава с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, полифеноли и антиоксиданти, включително витамин С.
"Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма, които често водят до оксидативен стрес. Той може да причини рак, сърдечни заболявания или дегенерация на макулата", напомня диетоложката Амбър Панконин. Ето защо и консумацията на зеле намалява риска от хронични заболявания.
Доказано, че зелето помага и против развитието на рак на дебелото черво. Според проучване от 2018 г., проведено с мишки, онези от тях, които хапвали от кръстоцветния зеленчук, показали положителен имунен отговор в червата. Последният предпазва от редица възпаления, включително и от рак.
"Като кулинарен диетолог, аз обичам зелето не само защото е хранително, но и защото е супер достъпно и лесно за приготвяне", цитират още Панконин от Eat This, Not That!./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.26343 |
![]() |
10 | 3.86375 |
![]() |
100 | 4.02778 |
![]() |
1 | 1.66227 |
Последни новини
- 18:40 Италиански съд нареди екстрадицията в Германия на украинец, търсен за саботажа срещу "Северен поток"
- 18:34 Алис Вайдел се обяви за връщане в експлоатация на атомните централи в Германия
- 18:20 Мерц се разплака в синагога: Германия обявява война на антисемитизма (ВИДЕО)
- 18:12 Сергей Лавров: Има "неприятелски правителства", а не "неприятелски държави"
- 18:08 Всеки пети в ЕС е извън пазара на труда
- 18:07 Задържаха 31-годишен за отглеждане на растения от рода на конопа и марихуана
- 18:04 Зеленски призовава Тръмп: Накарайте Путин да се страхува!
- 17:58 Марио Драги предупреждава, че ЕС изостава все повече от конкурентите си