Пресни, от консерва или на пюре - кои домати за какво се ползват

Любопитно 16.09.2023 18:19 Снимка: ДНЕС+

Пресни, от консерва или на пюре - кои домати за какво се ползват

В разгара на сезона на доматите сме и няма нищо по-лесно от това да готвим почти всичко с тях, защото са налични и достъпни както в магазините, така и в градината за късметлиите, които имат такава.

Въпреки това често се чудим кои домати е правилно да използваме в зависимост от това, което готвим: пресни, консервирани, на пюре или сушени. Последните е ясно, че са по-скоро допълнение към някои ястия, затова няма да се занимаваме с тях.

Пресни домати

Снимка 615265

Източник: iStock

С тях е препоръчително да готвим винаги, когато са налични и са в сезона си. Може да е малко по-трудоемко да ги обелим и нарежем на дребно за сос за паста например, но усилията със сигурности си струват.

Консервирани домати (цели или на кубчета)

Снимка 633981

Източник: iStock

Като цяло професионалните готвачи като шеф-готвача Джейкъб Кенеди ползват единствено цели домати от консерва. "Използвайте цели белени домати, защото текстурата им е по-добра, а и винаги може да ги нарежете, ако се налага", казва той пред Guardian. Но съветва да бягаме "като от чума" от консервираните домати от магазина, в които има добавени подправки и чесън, защото вкусът им ужасен.

Доматено пюре

Снимка 633982

Източник: iStock

Концентрирано или не, доматеното пюре е подходящо, когато приготвяме супи, защото ще предаде кремообразна текстура на финалното ястие. Също така може да го ползваме за яхнии за добавяне на "доматен привкус" без да имаме реални парченца домати.

CHF CHF 1 2.10146
GBP GBP 1 2.25664
RON RON 10 3.85059
TRY TRY 100 4.15961
USD USD 1 1.67308