Празнично коледно меню
Любопитно 25.12.2015 16:46
Вижте нашите предложения, които ще напряват празника по-вкусен и незабравим
Коледа е любимият празник, когато се събира цялото семейство, разменят се подаръци, идват гости и приятели. И въпреки че най-приятната част на празника е прекараното време с любимите хора, той няма да бъде истински, ако на трапезата на Коледа няма вкусни ястия.
Предлагаме ви две рецепти за традиционно български гозби, които със сигурност ще направят празника ви още по-вкусен и неповторим.
Зелеви сарми в гювеч
Трябва ли да чакаме Нова година, за да приготвим първите зелеви сарми? Не трябва! Зелевите сарми в гювеч са изключително подходящи за трапезата на Коледа и със сигурност ще зарадват всички присъстващи.
Необходими продукти:
1. 500 г телешка кайма
2. ? чаена чаша ориз
3. 1-2 глави лук
4. ? чаена чаша олио
5. 1 кг кисело зеле
6. 1 чаена лъжица червен пипер , черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне: Най-напред пригответе плънката за сармите. Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се и малко вода (около ? кафена чаша). След като лукът поомекне добавяте и ориза и се разбърква няколко пъти. Поръсвате червения пипер, добавяте ? чаена чаша вода и се оставя да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата. Сваляте сместа за сарми от огъня и изчаквате да се охлади.
След като сместа изстине добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус (около ? чаена лъжица). В оригиналния си вариант тази рецепта е с телешка кайма, но можете да ползвате както свинска, така и смес от свинка и телешка кайма. Когато ползвате чиста телешка кайма вашите зелеви сарми ще станат по-сухи, но и малко по-диетични.
Завивате сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите като малки стегнати „пакетчета”. На дъното на гювеча слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат докато врат. В гювеча се долива вода докато покрие сармите и се слага в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около час-час и половина.
Можете да приготвите зелевите сарми по същата рецепта и в тенджера. Тогава трябва да сложите върху подредените в тенджерата сарми порцеланова чиния, която да притиска сармите по време на варене.
Приготвените в гювеч зелеви сарми придобиват апетитна, а и вкусна коричка.
Поднасяме ги в голяма плоска чиния, в комбинация с купичка овче кисело мляко. За да бъде удоволствието пълно - сервирайте гозбата с чаша хубаво младо червено вино
Ако пък сте почитатели на местните ястия, тогава пригответе за празничната трапеза
Свински пържоли в зелев лист
Свинските пържоли в зелев лист са по-лесният вариант на зелевите сарми. Освен че се приготвят по-лесно, свинските пържоли в зелев лист са подходящи за всички, които спазват здравословното хранене.
Необходими продукти:
1. ? кисела зелка
2. ? кг пържоли
3. ? чаена лъжица черен пипер
4. ? чаена лъжица червен пипер
5. ? чаена лъжица кимион
Необходимо време за приготвяне:
15 минути подготовка
90 минути печене
Начин на приготвяне: Отделяте листата кисело зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша.
Може да ползвате пържоли каквито имате подръка - телешки или свински, вратни пържоли или котлети, със или без кост.
Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча ? чаена чаша зелев сок.
Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната, включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.
Може да приготвите пържолите в зелев лист и с тава. В такъв случай поставете върху тавата алуминиево фолио и печете така, като накрая махнете фолиото и ги оставите да се запекат за 10 минути.
Готово ястие поднесете топло, като към него предложите и чаша хубаво червено отлежало вино.
Коледни меденки
На Коледа освен вкусни основни ястия се сервират и вкусни десерти. Една от най-предпочитаните традиционни рецепти за Коледен сладкиш са меденките.
Необходими продукти:
1. 2 яйца
2. 1 чаена чаша олио
3. 1 чаена чаша пудра захар
4. 1 кафена чаша мед
5. 1 чаена лъжица сода за хляб
6. 1чаена лъжица канела
7. брашно, колкото поеме (около ? кг)
За тези, които обичат слепените меденки:
Конфитюр от сини сливи, или друг конфитюр за слепване
За бяла глазура айсинг:
1. 1 белтък
2. 1 чаена чаша пудра захар
3. 3-4 капки лимонов сок
За шоколадова глазура:
1. 100 грама шоколад
2. 1 чаена лъжица масло
Начин на приготвяне: Най-напред трябва да разбиете яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер или тел за разбиване, или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.
Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто, го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ? кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.
Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.
Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.
След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.
За да станат вашите меденки по-красиви, може да им приготвите глазура:
Бяла глазура айсинг: Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени
Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.
Те идеален десерт за Коледа, който може да бъде сервиран в края на празничния обяд с чаша кафе или чай./faktor.bg
Коледа е любимият празник, когато се събира цялото семейство, разменят се подаръци, идват гости и приятели. И въпреки че най-приятната част на празника е прекараното време с любимите хора, той няма да бъде истински, ако на трапезата на Коледа няма вкусни ястия.
Предлагаме ви две рецепти за традиционно български гозби, които със сигурност ще направят празника ви още по-вкусен и неповторим.
Зелеви сарми в гювеч
Трябва ли да чакаме Нова година, за да приготвим първите зелеви сарми? Не трябва! Зелевите сарми в гювеч са изключително подходящи за трапезата на Коледа и със сигурност ще зарадват всички присъстващи.
Необходими продукти:
1. 500 г телешка кайма
2. ? чаена чаша ориз
3. 1-2 глави лук
4. ? чаена чаша олио
5. 1 кг кисело зеле
6. 1 чаена лъжица червен пипер , черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне: Най-напред пригответе плънката за сармите. Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се и малко вода (около ? кафена чаша). След като лукът поомекне добавяте и ориза и се разбърква няколко пъти. Поръсвате червения пипер, добавяте ? чаена чаша вода и се оставя да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата. Сваляте сместа за сарми от огъня и изчаквате да се охлади.
След като сместа изстине добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус (около ? чаена лъжица). В оригиналния си вариант тази рецепта е с телешка кайма, но можете да ползвате както свинска, така и смес от свинка и телешка кайма. Когато ползвате чиста телешка кайма вашите зелеви сарми ще станат по-сухи, но и малко по-диетични.
Завивате сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите като малки стегнати „пакетчета”. На дъното на гювеча слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат докато врат. В гювеча се долива вода докато покрие сармите и се слага в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около час-час и половина.
Можете да приготвите зелевите сарми по същата рецепта и в тенджера. Тогава трябва да сложите върху подредените в тенджерата сарми порцеланова чиния, която да притиска сармите по време на варене.
Приготвените в гювеч зелеви сарми придобиват апетитна, а и вкусна коричка.
Поднасяме ги в голяма плоска чиния, в комбинация с купичка овче кисело мляко. За да бъде удоволствието пълно - сервирайте гозбата с чаша хубаво младо червено вино
Ако пък сте почитатели на местните ястия, тогава пригответе за празничната трапеза
Свински пържоли в зелев лист
Свинските пържоли в зелев лист са по-лесният вариант на зелевите сарми. Освен че се приготвят по-лесно, свинските пържоли в зелев лист са подходящи за всички, които спазват здравословното хранене.
Необходими продукти:
1. ? кисела зелка
2. ? кг пържоли
3. ? чаена лъжица черен пипер
4. ? чаена лъжица червен пипер
5. ? чаена лъжица кимион
Необходимо време за приготвяне:
15 минути подготовка
90 минути печене
Начин на приготвяне: Отделяте листата кисело зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша.
Може да ползвате пържоли каквито имате подръка - телешки или свински, вратни пържоли или котлети, със или без кост.
Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча ? чаена чаша зелев сок.
Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната, включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.
Може да приготвите пържолите в зелев лист и с тава. В такъв случай поставете върху тавата алуминиево фолио и печете така, като накрая махнете фолиото и ги оставите да се запекат за 10 минути.
Готово ястие поднесете топло, като към него предложите и чаша хубаво червено отлежало вино.
Коледни меденки
На Коледа освен вкусни основни ястия се сервират и вкусни десерти. Една от най-предпочитаните традиционни рецепти за Коледен сладкиш са меденките.
Необходими продукти:
1. 2 яйца
2. 1 чаена чаша олио
3. 1 чаена чаша пудра захар
4. 1 кафена чаша мед
5. 1 чаена лъжица сода за хляб
6. 1чаена лъжица канела
7. брашно, колкото поеме (около ? кг)
За тези, които обичат слепените меденки:
Конфитюр от сини сливи, или друг конфитюр за слепване
За бяла глазура айсинг:
1. 1 белтък
2. 1 чаена чаша пудра захар
3. 3-4 капки лимонов сок
За шоколадова глазура:
1. 100 грама шоколад
2. 1 чаена лъжица масло
Начин на приготвяне: Най-напред трябва да разбиете яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер или тел за разбиване, или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.
Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто, го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ? кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.
Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.
Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.
След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.
За да станат вашите меденки по-красиви, може да им приготвите глазура:
Бяла глазура айсинг: Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени
Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.
Те идеален десерт за Коледа, който може да бъде сервиран в края на празничния обяд с чаша кафе или чай./faktor.bg
![]() |
1 | 2.09336 |
![]() |
1 | 2.24421 |
![]() |
10 | 3.85712 |
![]() |
100 | 4.11361 |
![]() |
1 | 1.66823 |
Последни новини
- 19:32 Норис донесе първи пол позишън за "Макларън" в Белгия от 13 години насам
- 19:21 Пожар избухна край ГКПП Лесово, унищожена е селскостопанска машина
- 19:09 Гъст дим спря движението между Бургас и Малко Търново
- 18:57 Радомир Чолаков: Иван Костов превърна „Лукойл“ в господстващ играч
- 18:44 Четирима българи обвинени за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж
- 18:32 Орбан заплаши да блокира новия седемгодишен бюджет на ЕС
- 18:21 Вагон със слама гори в Бобов дол
- 18:09 Слави Трифонов: ПП-ДБ пречи на борбата с корупцията и рискува парите по ПВУ