Прасетата могат да бъдат обучени да използват джойстици

Любопитно 11.02.2021 12:36 Снимка: ДНЕС+

Прасетата могат да бъдат обучени да използват джойстици

Отдавна се смята, че прасетата са по-интелигентни от повечето животни, но сега изследователи твърдят, че са научили прасета да използват джойстик, което подсказва, че те са дори още по-умни от считаното до момента, пише "Гардиън".

Преди бе установено, че прасетата са способни да изпълняват различни задачи, включително да решават пъзели с голям избор и да запомнят команди като "седни".

Сега обаче изследователи в САЩ заявяват, че успешно са обучили четири прасета да манипулират джойстик и да контролират курсор на монитор.

Проучването на учени от Purdue University е публикувано в журнала Frontiers in Psychology.

Авторите на проучването са използвали вкусни лакомства, за да обучат прасетата да движат джойстика със зурлите си, докато гледат към екрана на компютър. Изследователите след това са представили видеоигра, при която прасетата използват джойстика за маневриране на курсор, докато не се удари в една от четирите стени като структурата на екрана. При сблъсък играта издава звук и прасето получава лакомство. Колкото по-успешно се представя прасето, толкова по-малко стени има в играта.

Екипът е анализирал последните 50 опита на всяко прасе при сценарии с три стени, две стени и една стена, установявайки колко често прасето удря първата стена с първото движение на курсора.

Резултатът разкрива, че две тримесечни прасета от Йоркшър са успели да изпълнят задачата по-добре, когато са им представени една или две стени на екрана, но не и с три стени.

Ситуацията е по-различна с други две двугодишни прасета, които са имали 15 месеца обучение и тестване: двете са се справили по-добре от случайност, когато са им представени три стени или една, но само едното прасе от тях се е представило по-добре при две стени.

Резултатите от проучваният показват когнитивна и поведенческа гъвкавост.

Но като цяло прасетата не са се справили по-добре в играта в сравнение с предишно проучване с маймуни като макака резус, въпреки че се отбелязва, че прасетата имат различия в способностите, включително ограничена сръчност и са принудени да гледат надолу по време на изпълнение на задачата, докато бутат джойстика със зурлите си.

Екипът предполага, че сензорният екран може да се окаже по-добър вариант от джойстик. /news.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709