Погрешни летни навици: без напитки с лед в горещините

Любопитно 14.08.2021 12:26 Снимка: ДНЕС+

Погрешни летни навици: без напитки с лед в горещините

Всички сме чували съвета, че е по-добре да се пият топли напитки, когато е горещо, а студени напитки в студа. Знаете ли защо това трябва да се прави и дали пиенето на прекалено студени напитки в горещото време е наистина вредно?

Отговори дава "Локално".

Когато температурата навън е над 30 градуса по Целзий, предпочитате да посегнете към чаша вода или сок с много лед, за да се охладите. Може да се наложи обаче да внимавате колко лед слагате, защото учените предупреждават, че студената вода всъщност забавя хидратацията на организма и че е най-добре да пиете вода или напитки със стайна температура, защото тялото ги усвоява по-бързо.

Освен това, ако пиете студени напитки веднага след хранене, има голям шанс да настинете, дори когато е горещо навън. Когато придобиете навика да пиете вода със стайна температура, ще забележите огромно подобрение в храносмилането и ще се почувствате по-добре по време и след хранене.

Пиенето на горещ чай при температура 30 градуса също има своите предимства, тъй като горещата напитка ще насърчи изпотяването и по този начин ще ви охлади, но има уловка: горещата напитка ще ви охлади само когато навън няма влага, т.е. когато въздухът е сух. Ефектът ще бъде още по-добър, ако носите дрехи, които не задържат влагата, т.е. които позволяват на потта да се изпари./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448