Любопитно 09.12.2023 18:55 Снимка: ДНЕС+
Подправките, които най-много вредят на бъбреците и стомаха
Много хора обичат да добавят различни билки и подправки към ястията си, за да подобрят вкуса на храната.
Добавянето на подправки също помага за намаляване на количеството сол по време на готвене. В същото време трябва да сте по-внимателни с някои подправки, а понякога дори да ги изключите от диетата си.
Руският гастроентеролог и ендокринолог д-р Диляра Лебедева споделя кои са най-вредни подправки, които могат да увредят храносмилателните органи и бъбреците. Списъкът включва розмарин, червен пипер и карамфил.
Подправките, които са най-вредни за бъбреците
Розмарин - тази ароматна подправка е вредна за бъбреците. Освен това, тя, подобно на много подправки, е противопоказана за бременни жени поради диуретичния си ефект, както и заради способността си да засилва маточните контракции. Розмаринът е вреден е и за тези, които страдат от високо кръвно налягане и стомашни язви.
Червен пипер - консумацията му е забранена е при заболявания на стомашно-чревния тракт. Също така не се препоръчва нейната консумация при хипертония, тъй като има свойството да повишава кръвното налягане. Друг недостатък: пиперът ускорява производството на хормона на глада грелин, което в крайна сметка може да доведе до преяждане и наднормено тегло.
Карамфил - според д-р Лебедева той е забранен за хора с болен стомах, особено с язва, тъй като засилва проявите на тези заболявания. В допълнение, използването на големи количества карамфил в храната причинява сънливост и апатия.
Най-здравословната подправка
Според Диляра Лебедева такава подправка може да се нарече куркумата - тя се използва активно и от любителите на кулинарните експерименти. Защо точно куркумара? Гастроентерологът изброи осем полезни свойства, които тя притежава:
- има противовъзпалителен ефект;
- действа като холеретичен агент;
- помага за предотвратяване на рак;
- има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт - стимулира работата на стомаха и образуването на жлъчка;
- съдържа много полезни вещества - желязо, калий, фосфор, йод, както и витамини В, Е, К и С;
- помага при настинки;
- незаменима е при проблеми с щитовидната жлеза;
- няма много пикантен вкус, така че може да се добавя към различни ястия.
Но куркумата също има вредни свойства и с нея трябва да се внимава. Тя не трябва да се консумира от:
- хора с остри стомашно-чревни заболявания (тук всичко е индивидуално, някой може да яде, но някой започва да страда от диария);
- с обостряне на холелитиаза;
- с обостряне на холецистит;
- с обостряне на хепатит;
- за бъбречно заболяване (уролитиаза) поради високо съдържание на оксалат;
- по време на бременност и кърмене;
Още по темата
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 15:25 Людмила Елкова от БНБ: И чужди, и български фирми се изнасят от страната
- 15:17 Синоптикът Василковски ни уплаши с градусите, идат люти дни
- 15:10 Предлагат часове по сексуално и здравно образование в училище като превенция на насилието над жени
- 15:02 Варна грейва с изцяло нова коледна украса в централната част на града
- 14:53 Путин във видео веднага след речта си за "Орешник": Мисля, че това, което казах е ясно и разбираемо
- 14:46 През 1979 г. той намира тялото на момиче в снега: 45 години по-късно ДНК показва, че е убиецът
- 14:41 Писториус: За три месеца Русия произвежда толкова оръжия и боеприпаси, колкото целият ЕС за 1 г.
- 14:39 Пленен от руснаците британски наемник разказа, че насила е бил изпратен в Курска област