Подправките, които най-много вредят на бъбреците и стомаха

Любопитно 09.12.2023 18:55 Снимка: ДНЕС+

Подправките, които най-много вредят на бъбреците и стомаха

Много хора обичат да добавят различни билки и подправки към ястията си, за да подобрят вкуса на храната.

Добавянето на подправки също помага за намаляване на количеството сол по време на готвене. В същото време трябва да сте по-внимателни с някои подправки, а понякога дори да ги изключите от диетата си.

Руският гастроентеролог и ендокринолог д-р Диляра Лебедева споделя кои са най-вредни подправки, които могат да увредят храносмилателните органи и бъбреците. Списъкът включва розмарин, червен пипер и карамфил.

Подправките, които са най-вредни за бъбреците

Розмарин - тази ароматна подправка е вредна за бъбреците. Освен това, тя, подобно на много подправки, е противопоказана за бременни жени поради диуретичния си ефект, както и заради способността си да засилва маточните контракции. Розмаринът е вреден е и за тези, които страдат от високо кръвно налягане и стомашни язви.

Червен пипер - консумацията му е забранена е при заболявания на стомашно-чревния тракт. Също така не се препоръчва нейната консумация при хипертония, тъй като има свойството да повишава кръвното налягане. Друг недостатък: пиперът ускорява производството на хормона на глада грелин, което в крайна сметка може да доведе до преяждане и наднормено тегло.

Карамфил - според д-р Лебедева той е забранен за хора с болен стомах, особено с язва, тъй като засилва проявите на тези заболявания. В допълнение, използването на големи количества карамфил в храната причинява сънливост и апатия.

Най-здравословната подправка

Според Диляра Лебедева такава подправка може да се нарече куркумата - тя се използва активно и от любителите на кулинарните експерименти. Защо точно куркумара? Гастроентерологът изброи осем полезни свойства, които тя притежава:

  • има противовъзпалителен ефект;
  • действа като холеретичен агент;
  • помага за предотвратяване на рак;
  • има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт - стимулира работата на стомаха и образуването на жлъчка;
  • съдържа много полезни вещества - желязо, калий, фосфор, йод, както и витамини В, Е, К и С;
  • помага при настинки;
  • незаменима е при проблеми с щитовидната жлеза;
  • няма много пикантен вкус, така че може да се добавя към различни ястия.

Но куркумата също има вредни свойства и с нея трябва да се внимава. Тя не трябва да се консумира от:

  • хора с остри стомашно-чревни заболявания (тук всичко е индивидуално, някой може да яде, но някой започва да страда от диария);
  • с обостряне на холелитиаза;
  • с обостряне на холецистит;
  • с обостряне на хепатит;
  • за бъбречно заболяване (уролитиаза) поради високо съдържание на оксалат;
  • по време на бременност и кърмене;
CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549