Пицата и защо е по-полезна от повечето зърнени закуски

Любопитно 29.06.2020 19:22 Снимка: ДНЕС+

Пицата и защо е по-полезна от повечето зърнени закуски

Обожаваме пица, но винаги сме се чувствали малко гузно, докато похапваме от нея, най-вече заради калориите.

Според диетологът Челси Еймър обаче един среден резен пица и купа зърнени храни с пълномаслено мляко съдържат почти същото количество калории. Освен това пицата ни дава по-голямо количество протеини, които ни засищат през цялата сутрин, пишат от Delish.

Като за замислим, повечето зърнени закуски съдържат толкова много захари, хранителни оцветители и химикали, че само повишават нивата на захарта, без да ни засищат достатъчно. Пицата, от друга страна, е богата на мазнини и протеини, прави ни по-сити и то за много по-дълго време.

За съжаление тази информация не прави пицата еквивалент на "здравословна" закуска, но е по-добра от повечето зърнени храни, които имат захар, колкото бонбони.

Ако все пак държим на зърнената си закуска, то Аймър препоръчва да търсим пълнозърнести варианти с по-малко от пет грама добавена захар и поне пет грама фибри. Диетологът съветва да похапваме и зърнени култури с източник на протеини като кисело мляко, ядки, прясно мляко и да добавяме плодове, за да си подсигурим витамини и минерали./lifestyle.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448