
Любопитно 20.06.2025 14:15 Снимка: ДНЕС+
Пет вида домашни ледени близалки с невероятен вкус
Когато температурите започнат да се катерят нагоре, малките удоволствия като ледените близалки се превръщат в истинско спасение. В магазините изборът е огромен, но често зад привлекателния им вид се крият изкуствени подсладители, ароматизатори и стабилизатори. Затова все повече хора се обръщат към домашните рецепти, където контролират какво точно попадa в храната им. Съчетанието между натурални съставки, свежи плодове и лесното им приготвяне прави тези близалки не само вкусни, но и полезни.
За да си ги направим у дома изисква минимални усилия, а възможностите за вкусови комбинации са практически безкрайни. Няколко добре подбрани продукта, малко въображение и форма за замразяване са напълно достатъчни. Ето пет идеи за ледени близалки, които ще внесат свежест в летните дни и радост както за децата, така и за възрастните.
Ягодови близалки с мед и лайм
Сочните ягоди се пасират лесно и създават идеална основа за плодова близалка. За допълнителен вкус добавете супена лъжица мед и прясно изцеден сок от един лайм. Сместа се разбърква до хомогенност и се разпределя във формичките. След няколко часа във фризера получавате ароматен и освежаващ десерт. Медът подчертава сладостта на ягодите, докато лаймът внася фина киселинност. Тази комбинация носи баланс между свежест и наситен вкус, който трудно омръзва.
Манго и кокос — екзотика във всяка хапка
Зрялото манго нарежете на кубчета и ги пасирайте с малко кокосово мляко. Получената кремообразна смес се обогатява с няколко капки ванилия за допълнителен аромат. Замразете я във формичките, като по желание може да добавите и парченца плод за по-интересна текстура. Мангото придава сладост, а кокосът носи нежна млечна нотка. Всяка близалка напомня за плажове, палми и безгрижно лято. Без излишна захар и подобрители, но с изключителен вкус.
Смесени горски плодове със свежа мента
Комбинирайте малини, боровинки и къпини, като ги пасирате до гладка консистенция. Прибавете няколко листенца прясна мента. Ако е необходимо, подсладете леко с мед или сироп от агаве. Изсипете сместа във формичките и оставете фризера да свърши останалото. Ментовият акцент прави вкуса по-жив и приятно раздвижен.
Праскови с кисело мляко и канела
Обелете добре узрели праскови, нарежете ги и ги пюрирайте заедно с пълномаслено кисело мляко. Добавете щипка канела и лъжица мед за допълнителен аромат и сладост. Разбъркайте до гладка текстура и излейте в подготвените форми.
Диня с лимонов сок и мента
Почистете динята от семките и я нарежете на парчета. Пасирайте я заедно с малко лимонов сок и фино нарязана мента. Получената течност не изисква подслаждане, тъй като динята дава достатъчно сладост. Напълнете формичките и замразете, след което се насладете на свежия и разхлаждащ вкус на близалките.
![]() |
1 | 2.08311 |
![]() |
1 | 2.28993 |
![]() |
10 | 3.88802 |
![]() |
100 | 4.30748 |
![]() |
1 | 1.70398 |
Последни новини
- 19:36 Експерти объдиха ползите за гражданите и възможните рискове от въвеждането на еврото
- 19:28 Когато Земята е била замръзнала, животът е намерил убежище в езера
- 19:21 Русия е в контакт с Украйна по ключов въпрос. Кремъл: Путин би предпочел дипломатическо решение
- 19:20 Папа Лъв XIV: Изкуственият интелект може да навреди върху развитието на младите хора
- 19:17 Борисов обвини ДБ: Оставиха ме да се моля на "Ново начало" да ни подкрепя, за да ги вкараме в еврото
- 19:14 Бразилец (май) вече е №1 в историята
- 19:07 Топка, летяща със 170 км/ч, прати в болница бейзболист
- 18:59 "Евронюз": Ще има ли война, попитайте доставчика на пица